Jurnalul.ro Special Anchete Guvernul a inventat „austeritatea cu suspendare”. MAI, SRI și CSM își iau mașini de sute de milioane

Guvernul a inventat „austeritatea cu suspendare”. MAI, SRI și CSM își iau mașini de sute de milioane

de Ion Alexandru    |   

Executivul condus de Marcel Ciolacu a adoptat, recent, o Ordonanță de Urgență prin care exceptează anumite entități de la interdicția impusă până la finalul anului în curs pentru toate autoritățile și instituțiile publice să facă achiziții de mașini noi. Aceste entități sunt Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Consiliul Superior al Magistraturii, care vor putea face astfel de cumpărături, fiind invocate războiul din Ucraina, pericolele generate de migrația ilegală și creșterea infracționalității. 

Este vorba despre OUG 72, adoptată la Palatul Victoria în data de 21 iunie 2024 și care a intrat în vigoare marți seară, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Ordonanța se numește „pentru autorizarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări, a Serviciului Român de Informații și a Consiliului Superior al Magistraturii să achiziționeze autoturismele necesare desfășurări activitășilor structurilor din cadrul acestora”.

În actul normativ citat, Guvernul României susține că „mediul de securitate actual este caracterizat prin accentuarea impredictibilității în sistemul mondial de relații internaționale, care prezintă evoluții complexe, caracterizate de aducerea în prim-plan a vectorului militar și accentuarea naturii hibride a acțiunilor agresive între statele cu interese în Regiunea Extinsă a Mării Negre”. De asemenea, se vorbește despre „îndeplinirea obiectivelor strategice instituționale ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații presupune în mod obligatoriu de perfecționarea sistemului logistic”, dar și că „evoluția ascendentă a situației îngrijorătoare din domeniul migrației ilegale și a azilului la nivel european”. 

De asemenea, mai este invocată „situația generată de conflictul armat la granița de nord a României care poate conduce la o creștere a situației infracționale privind migrația ilegală și contrabanda” și că „prin raportare la conflictul ruso-ucrainean, neadoptarea de măsuri immediate este de natură să genereze riscuri și amenințări la adresa securității naționale, prin posibilitatea infiltrării în rândul refugiaților a unor membri ai grupurilor infracționale sau a unor persoane cu apartenență la servicii de informații ostile”.

Interdicția, luată în 2023, prelungită până la finalul anului 2024

Ei bine, în baza acestor motive descrise mai sus, Guvernul Ciolacu a decis ca, prin derogare de la articolul III alineat 1, litera „a” din OUG 34/2023, și de la articolul XVI din OUG 115/2023, structurile și instituțiile din cadrul sau din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și a Serviciului Român de Informații pot demara procedurile pentru achiziția, respectiv pot achiziționa autoturisme, așa cum sunt acestea definite la articolul 3, punctul 2 din Ordonanța Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere, „necesare desfășurării în bune condiții a misiunilor specifice”.

Articolul III alineat 1 litera „A” din OUG 34/2023 prevede că, „în anul 2023 (de fapt, până la finalul anului 2024, pentru că măsura a fost prelungită - n.red), autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme”.

Prin articolul XVI din OUG 115/2023, „prevederile articolului III din OUG 24/2023 se aplică în mod corespunzător și în anul 2024”. Iar articolul 2 punctul 2 din OG 27/2011 prevede că „prin autoturisme se înțelege autovehiculul cu cel puțin patru roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput pentru transportul de persoane, care are cel puțin 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto”.

MAI poate face cumpărături de până la 200 de milioane de lei

Mai departe, ordonanța aprobată de Executivul Ciolacu mai prevede că, în aplicarea acestor dispoziții de derogare, structurile MAI și SRI sunt autorizate să încheie contracte și acorduri-cadru ce urmează a se derula până la finalul anului 2024.

De asemenea, se mai prevede că se autorizează Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, să achiziționeze, în anul 2024, inclusiv în baza acordurilor-cadru existente, potrivit prevederilor legale în vigoare, autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autocamioane, autobuze și motociclete necesare desfășurării în bune condiții a misiunilor specifice ale structurilor și instituțiilor din cadrul și din subordinea ministerului, din excedentul activităților finanțate integral din venituri proprii „din confecționarea și din valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum și aprovizionarea cu acestea în formă brută” și să efectueze plăți în limita sumei de 200 de milioane de lei cu TVA.

Document: Mașinile CSM pun în pericol siguranța circulației

Interdicția achiziționării, preluării în leasing sau închirierii de mașini era aplicabilă și Consiliului Superior al Magistraturii, situație catalogată de Guvern ca fiind „de natură să genereze dificultăți semnificative în desfășurarea activității acestei instituții publice, întrucât autoturismele aflate în prezent în dotarea CSM sunt într-o stare avansată de uzură, iar starea tehnică a acestora generează cheltuieli mari cu întreținerea și cu reparațiile și este de natură să pună în pericol siguranța călătorilor și a celorlalți participanți la trafic”.

Prin urmare, prin această ordonanță, Executivul dă voie, prin aceeași derogare, ca, de la data intrării în vigoare a actului normativ în discuție și până la data de 3 decembrie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii să poată achiziționa autoturisme, „pentru buna desfășurare a activității”.

„Se autorizează Consiliul Superior al Magistraturii să achiziționeze, în anul 2024, potrivit prevederilor legale în vigoare, autoturisme necesare desfășurării în bune condiții a activității, în limita fondurilor bugetare aprobate”, se mai arată în această ordonanță de urgență.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: SRI CSM interdictie achizitii masini
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri