Jurnalul.ro Special Anchete SRI își ia echipamente IT de 14 milioane €

SRI își ia echipamente IT de 14 milioane €

de Ion Alexandru    |   

14 milioane de euro, băgate de SRI în noi echipamente de securitate cibernetică. Furnizorul, client al Ministerului Justiţiei

 

Noua platformă de analiză avansată a evenimentelor de securitate cibernetică a Serviciului Român de Informaţii costă 67,2 milioane de lei şi va fi furnizată, în următoarele şase luni, de compania care a fost selectată, de două ori în mai puţin de un an, de către Ministerul Justiţiei pentru virtualizarea aplicaţiei ERIS 4 şi pentru implementarea Dosarului Electronic Naţional. Afacerea încheiată de SRI cu această societate a fost parafată, la data de 5 septembrie, în urma unei licitaţii deschise la care s-a înscris un singur ofertant.

 

Serviciul Român de Informaţii, prin celebra unitate militară UM 0929 București a anunţat, la data de 2 aprilie 2023, printr-o notificare publicată în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), că intenţionează să achiziţioneze echipamente hardware şi software pentru implementarea unui proiect denumit „Dezvoltarea unei platforme de analiză avansată de securitate cibernetică - DPAS”. Iar, pentru aceasta, serviciul secret a precizat că vrea să încheie cu o firmă specializată un contract pentru o perioadă de şase luni, prin derularea unei proceduri de licitaţie deschisă.

SRI a pus la bătaie, în acest sens, un buget total estimat inițial la 57.112.621,85 de lei fără TVA, urmând ca, în vederea atribuirii contractului, să fie utilizat sistemul celui mai bun raport calitate-preţ, unde preţul ofertei ar fi cântărit 90% din evaluarea finală, iar garanţia oferită de furnizor doar 10 procente.

Conform documentaţiei de atribuire, proiectul beneficiază de o cofinanţare europeană, prin intermediul Programului Operaţional Competitivitate, Axa prioritară „Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (ITC), pentru o economie digitală competitivă”, cu accent pe operaţiunea denumită „asigurarea securităţii cibernetice a sistemelor ITC şi a reţelelor informatice”.

 

Licitaţie cu un singur ofertant

 

La procedura organizată de SRI în vederea atribuirii acestui contract a fost primită o singură ofertă, iar, la data de 5 septembrie 2023, UM 0929 Bucureşti a parafat cu SC Connections Consult SA contractul nr. 117/2023, la o valoare finală negociată de 56.489.000 de lei fără TVA, respectiv de 67.221.910 lei cu TVA inclusă (13.718.757,14 euro).

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziţii, contractul încheiat se înscrie într-un contract cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi vizează dezvoltarea, consolidarea şi eficientizarea capabilităţilor de prevenire, identificare, analiză şi reacţie la incidentele de securitate cibernetică, pentru asigurarea securităţii infrastructurilor IT&C deţinute de SRI la nivel naţional. 

În documentaţia citată, se precizează că autoritatea contractantă, respectiv UM 0929 Bucureşti, este beneficiarul acestui contract de finanţare pentru dezvoltarea platformei DPAS, fiind necesară consolidarea unor capabilităţi prin achiziţia unor echipamente noi de securizare a resurselor şi echipamentelor de comunicaţii, a unor soluţii de implementare a politicilor de securitate, precum şi pentru consolidarea soluţiei SIEM. În acest caz, securizarea va fi asigurată de tehnologii avansate de detecţie şi securizare ce au capacitatea de a oferi nivelul corespunzător de protecţie cibernetică pentru serverele şi echipamentele de comunicaţii exploatate la nivelul serviciului.


 

Din acelaşi caiet de sarcini, mai aflăm că, prin noua infrastructură tehnică, se va asigura securitatea cibernetică la nivelul serverelor şi echipamentelor de comunicaţii, prin identificarea indicatorilor de compromitere, evaluarea acestora în contextul ameninţărilor înregistrate şi documentate la nivelul unor sisteme similare, implementarea politicilor specifice şi consolidarea acestora la nivelul soluţiei SIEM.

Concret, în aceste aproape 14 milioane de euro plătite de SRI în cadrul acestui proiect, intră două platforme de securitate şi vizibilitate, o soluţie cluster de decriptare a fişierelor afectate de atacuri ransomware, un pachet de extindere a reţelei de tip Security Information and Event Management (SIEM), o soluţie avansată de detecţie şi investigare complementară SIEM, un sistem destinat evaluării de securitate cibernetică, o soluţie de extindere a sistemului avansat de investigaţii în mediul OSINT, precum şi o soluţie pentru scanarea sistemelor informatice din reţea pe baza unor indicatori de compromitere cunoscuţi.

Interesant este că, în acest pachet, se regăseşte şi o soluţie pentru decriptarea parolelor şi a cheilor private în atacurile ransomware, un kit de răspuns la incident, un kit forensic lab, o soluţie threat intelligence, două soluţii de detecție APT, o soluţie de transfer securizat de fişiere, o platformă hardware şi software de bază destinată utilizatorilor, o soluţie pentru managementul securităţii şi şase laboratoare mobile.

 

 

Compania care şi-a adjudecat acest contract, SC Connections Consult SA, are, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, un consiliu de administraţie condus de Bogdan Liviu Florea, în calitate de preşedinte, din consiliu mai făcând parte Corneliu Silviu Stanciu şi Oana Beldie, în calitate de membri.

Compania figurează în baza de date a SEAP ca fiind implicată, numai în ultimul an, în patru contracte de achiziţii publice, cu o valoare totală de 186.577.651,7 lei cu TVA (38.077.071,8 euro).

Pe lângă această ultimă afacere, încheiată cu SRI, societatea respectivă a fost selectată, împreună cu SC Innodata Solutions SRL, de către Regia Autonomă Monitorul Oficial, să livreze, să instaleze şi să lanseze o infrastructură hardware denumită Infraha, care susţine serviciile de tip Data center Active. Afacerea a fost parafată la 15 iunie 2022, la un preţ de 1.272,837,24 de euro fără TVA.

Ministerul Justiţiei a încheiat, în aceeaşi perioadă, cu SC Connections Consult SA, două contracte. Primul, la data de 18 noiembrie 2022, s-a semnat primul contract, în valoare de 39.410.933,5 lei fără TVA, pentru achiziţia de servicii de consultanţă şi expertiză IT pentru dezvoltarea, testarea şi punerea în funcţiune a noului sistem de management al cauzelor, ECRIS 4. Luna trecută, pe 4 august, Ministerul Justiţiei a selectat, din nou, compania în cauză, pentru ca, alături de Asee Solutions, să livreze infrastructura hardware şi software de bază pentru virtualizarea şi centralizarea aplicaţiei ECRIS 4 şi pentru implementarea Dosarului Electronic Naţional, pentru un cost de 54.651.106,56 de lei fără TVA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: SRI echipamente IT
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri