Jurnalul.ro Special Anchete Agenți sub acoperirea umbreluțelor: SRI își renovează hotelul din Mamaia cu 10 milioane €

Agenți sub acoperirea umbreluțelor: SRI își renovează hotelul din Mamaia cu 10 milioane €

de Ion Alexandru    |   

SRI, prin două unități militare din București, va folosi peste 46 de milioane de lei, fonduri din PNRR, pentru a reabilita Hotelul „Neptun”, din Mamaia, pe care vrea să-l transforme într-o clădire aproape „verde”, cu panouri fotovoltaice, cu panouri solare, cu pompe de căldură și cu o parcare pentru mașini electrice.

Din cele 80 de camere pentru două persoane, se vor face 26 de apartamente tip suită, dotate cu câte două televizoare Led, pat matrimonial, canapea și seif. Serviciul Român de Informații se laudă cu faptul că aici vor fi cazate 350 de persoane pe zi, angajați ai instituției, pentru „refacerea capacității de muncă”, dar și cu faptul că investiția va răspunde pe deplin „standardelor UE privind necesitatea globală de reducere a emisiilor de carbon și de protejare a mediului înconjurător”.

Serviciul Român de Informații, prin celebra Unitate Militară UM 0929 București, anunță că vrea să achiziționeze servicii de proiectare și de execuție a unor lucrări pentru „renovarea aprofundată energetică a «imobilului Neptun», din Bulevardul Mamaia, municipiul Constanța” și că utilizează, pentru finanțarea acestui proiect, fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aferente Componentei 5, denumită „Valul Renovării - Operațiunea renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice”.

Lucrările vor dura 25 de luni calendaristice și vizează o clădire folosită de SRI în stațiunea Mamaia. Conform unui anunț de participare publicat de UM 0929 București pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), Serviciul Român de Informații pune la bătaie un buget estimat la 38.908.132,5 lei fără TVA, adică 46.300.677,7 lei cu TVA inclusă (9.449.117,9 euro).

Concret, 2.075.180,16 lei fără TVA vor costa operațiunile de obținere și amenajare a terenului, 10.000 de lei fără TVA vor costa documentațiile tehnice necesare obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor, iar 8.500 de lei fără TVA va costa verificarea tehnică de calitate a proiectului și a detaliilor tehnice. Proiectul tehnic și detaliile de execuție vor mai costa 1.276.991,79 de lei fără TVA, la care se adaugă 259.497,52 de lei fără TVA pentru asistența tehnică din partea proiectantului.

Investiția de bază propriu-zisă este estimată la 34.586.336,06 lei fără TVA. Încă 681.796,72 de lei fără TVA costă organizarea de șantier, iar 10.000 de lei fără TVA este suma alocată operațiunilor de informare și publicitate.

 

Lucrarea, aliniată perfect la normele progresiste

 

În vederea contractării acestor servicii și lucrări, SRI organizează o licitație deschisă. Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare la această procedură este data de 8 august 2023, zi în care vor fi și deschise ofertele primite, se mai precizează în acest anunț de participare.

Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, beneficiarul de folosință al Complexului Neptun din Mamaia, care va fi și beneficiarul acestei investiții, este unitatea SRI UM 0461 București - Direcția de Logistică a Serviciului Român de Informații. Destinația complexului este aceea de „centru pentru refacerea capacității de muncă”. UM 0929 București are, în acest proiect, doar calitatea de autoritate contractantă, în timp ce UM 0461 București este plătitorul.

Din același document, rezultă că UM 0929 București în parteneriat cu UM 0461 București sunt beneficiarele unui contract de finanțare pentru proiectul „Renovarea energetică aprofundată a imobilului «Neptun»”, iar realizarea investiției preconizate „urmărește îndeplinirea standardelor și cerințelor Uniunii Europene, coroborat cu necesitatea globală de a reduce consumurile de energii convenționale, cu reducerea consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon, precum și protejarea mediului înconjurător”.

 

Se înlocuiește absolut tot

 

Astfel, cu bani din PNRR, se urmărește îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, fiind vizați pereții exteriori, ferestrele, tâmplăria, precum și planșeul peste ultimul nivel. Apoi, se dorește reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, precum și instalarea unor sisteme de ventilare și climatizare, inclusiv a unor sisteme de răcire pasivă. 

Clădirea va utiliza surse de energie regenerabilă și vor fi înlocuite corpurile de iluminat fluorescente și incandescente cu alte corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și cu durată mare de viață.

 

Camerele devin apartamente, dotate inclusiv cu seifuri

 

Potrivit documentației de atribuire, corpurile de clădire C1, C2, C3, C4 și C5 ale Complexului „Neptun”, supuse lucrărilor, au ca destinație „facilități pentru refacerea capacității de muncă a personalului SRI, dar și de pregătire profesională”, fiind edificate în anul 1961.

Prin acest proiect de reabilitare, vor fi extinse și recompartimentate spațiile de servire a mesei și de pregătire-instruire. Vor fi amplasate panouri fotovoltaice pentru un aport suplimentar de energie electrică și panouri solare pentru un aport suplimentar de apă caldă și căldură. Va fi instalat un sistem de producere a agentului termic prin utilizarea unor pompe de căldură. De asemenea, va fi amenajată zona de agrement și va fi refăcut stratul vegetal. Mai mult, se va amenaja o parcare cu sisteme de încărcare a vehiculelor electrice.

La Corpul C1, zonele de cazare se vor extinde, prin înglobarea logiilor, alternativ. La parter, în zonele de acces, hol, bufet, cabinet medical și birouri (al șefului de obiectiv, casieria, arhiva și dispeceratul), vor fi refăcute încăperile tehnice, grupurile sanitare și spațiile de cazare. La etajele superioare vor fi amenajate apartamente tip suită, operațiune care va viza recompartimentarea camerelor actuale, prin cuplarea într-un singur modul a două încăperi. În prezent, la acest hotel există 80 de camere pentru două persoane. După reabilitare, vor exista 26 de apartamente, din care 13 duble mari și 13 duble mici. Cele 80 de camere existente pentru 3 persoane vor dispărea. Iar cele 4 apartamente existente tip suită vor deveni 72. Vor rămâne cele 12 camere cu destinația de birouri și spații tehnice. 

Aceste apartamente suită vor fi echipate, fiecare, cu un pat matrimonial, un dulap cu patru uși, trei noptiere sau măsuțe, un cuier, o canapea extensibilă, două fotolii tip scoică, o comodă încorporată, o comodă cu trei sertare, o bancă de bagaje, o măsuță detașabilă, două televizoare Led cu dimensiunea de 80-82 de centimetri, un răcitor hotelier încorporabil, două veioze și un seif.

Subiecte în articol: SRI unitati militare bani PNRR
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri