"Este bine de ştiut majoritatea dintre aceste infecții de tract respirator superior sunt infecții virale, iar infecțiile virale nu se tratează cu antibiotic. O infecție virală care interesează tractul respirator se tratează simptomatic. Ce înseamnă simptomatic? Un antiinflamator nesteroidian, un dezinfectant local oro-faringian. Vorbim de o faringită.
Care sunt criteriile care ne trec dintr-o infecție virală într-o infecție bacterială? În primul rând, un antibiotic ar trebui recomandat în urma unui antibiograme. În al doilea rând, vorbim de semne, vorbim de criterii clare după care se record se recomandă un antibiotic.
Și dacă vorbim de o faringită, că tot suntem în plin sezon, vorbim de prezența adenitei reactive, adică a ganglionilor la nivel submandibular, submentonier, ganglioni dureroși, vorbim de prezența exsudatului faringian, adică acele puncte albe de puroi pe a migdale pe peretele faringian, tuse febră înaltă sau în cazul în care simptomele tind să escaladeze sub tratamentul simptomatic", spune cunoscutul specialist la Antena 3 CNN
Dr. Ionuţ Tănase, avertisment în sezonul răcelilor: "Abuzul de antibiotice creşte rezistența unor bacterii mortale"
Atunci da, este cazul pentru un tratament antibiotic, un tratament antibiotic care, după cum spuneam și mai devreme trebuie să fie ghidat pe o antibiogramă sau în cazul în care nu avem timp să așteptăm după rezultatul unei antibiograme care durează 3-4 zile, putem, din experiența pacienților din antecedente și consultând ghidurile de specialitate, să recomandăm un tratament corect condus.
Vorbim de o rinosinozită acută, majoritatea rinosinozitelor acute și dacă o să citiți ghidurile de specialitate și aici mă refer la EPOS, sunt virale, o să vedeți că locul antibioticului în EPOS este undeva foarte departe, undeva poate după evoluție de o lună de zile, două luni de zile. În primele faze se tratează la fel simptomatic cu dezobstruant nazal, un mucolitic un antiinflamator.
Secreția prelevată de la nivelul nasului vedem de cele mai multe ori că evidențiază prezența stafilococului auriu. Secreția aceasta este o secreție prelevată impropriu, fiindcă este un germen ubicuitar care trăiește la nivelul treimi anterioare a forțelor nazale, în zona unde întâlnim firele de păr, acei vibrizi. Dacă secreția este prelevată din această porțiune, în cele mai multe cazuri vom avea prezent pe aceste culturi safilococol auriu.
viroze
România, pe primul loc la rezistența la stafilococul auriu
De aceea, dacă veți urmări datele publicate la această conferință veți vedea că noi suntem pe primul loc în Europa la rezistența legată de stafilococul auriu, așa numitul MRSA, fiindcă se instituie tratamente antibiotice de multe ori eronat pentru prezența acestui stafilococ auriu.
Dar să nu dăm vina numai pe colegii noștri. Hai să dăm vina și pe pacienți, fiindcă de multe ori are acasă sau se duce la farmacie și cere un antibiotic. Chiar dacă farmacistul nu dorește să-i elibereze acest antibiotic, el poate solicita. Și da, mai ales dacă este în weekend, poate solicita o antibioterapie pentru 48 de ore.
Prea multe reţete de antibiotice. Ce schimbări propun medicii
Dacă mergi în cinci farmacii și cer pentru 48h, automat ți-ai făcut o doză de antibiotic, o doză completă și atunci nu mai e nici vina farmacistului, nu mai e nici vina medicului curant.
Poate că medicul curant ar trebui să aibă o discuție un pic mai prelungită, un pic mai pe înțelesul pacientului. Poate relația medic-pacient trebuie să fie una mai apropiată. Să instituim, așa cum spuneam, un tratament simptomatic, pacientul să aibă acces la un număr de telefon la care să îi răspundem și în eventualitatea în care această infecție respiratorie virează către o suprainfecție bacteriană, din semne, din discuția cu care o avem cu pacientul, să putem să eliberăm și un antibiotic care la momentul respectiv să-i fie util pacientului. Încă o dată, antibiotice le-ar trebui prescrise strict pe o antibiogramă și pe o cultură.
Dr. Ionuţ Tănase, sfat pentru părinți: "Igiena nasului previne suprainfecție bacteriană"
Copiii nu au un sistem imunitar atât de dezvoltat cum avem noi adulții, fiindcă noi am trecut prin anumite, prin anumite infecții de trag respirator. Avem o memorie a imunității legate de aceste infecții și așa că chiar dacă ne confruntăm cu o infecție virală sau o infecție bacterială, trecem mult mai ușor.
Pe de altă parte, complexul acesta nazosinusal și faringian și otic este strict legat de cele mai multe ori virozele de trag respirator debutează construcție nazală cu rinoree, adică cu secreții la nivelul nasului.
Ce trebuie să știe părintele că o igienă minuțioasă a nasului, cu aspirarea secreților de la nivelul nasului previne de cele mai multe ori și o suprainfecție bacteriană și o otită medie serioasă.