Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite ale Americii şi Japonia cresc presiunile asupra Coreei de Nord

Statele Unite ale Americii şi Japonia cresc presiunile asupra Coreei de Nord

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, au convenit să crească presiunile asupra Coreei de Nord, după ce aceasta din urmă a lansat o rachetă deasupra Japoniei, marţi dimineaţă, scrie The Guardian.

Prim-ministrul Japoniei a denunţat lansarea ca fiind “o ameninţare gravă şi fără precedent” la securitatea ţării. Într-o convorbire telefonică de 40 de minute cu Donald Trump, aceştia au convenit să solicite o întâlnire de urgenţă a consiliului de securitate ONU, pentru a discuta situaţia.

Oficiali din Coreea de Sud au afirmat că racheta a zburat mai departe decât oricare altă rachetă testată anterior de Coreea de Nord – trimiţând un mesaj clar către Washington, la câteva săptămâni după ce liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a ameninţat că va ţinti asupra teritoriului din Pacific al Statelor Unite, Guam, cu rachete cu rază medie similare, a mai scris sursa citată.

Lansarea demonstrează disponibilitatea regimului de a ridica mizele diplomatice prin trimiterea unei rachete direct spre teritoriul Japoniei. Pyongyangul a testat mai multe rachete balistice intercontinentale puternice anul acesta, însă cea lansată marţi dimineaţă urmează o traiectorie mult mai plată decât celelalte testate înainte.

Trump a afirmat că Statele Unite sunt “100% cu Japonia” şi a vorbit în mod repetat despre puternicul său angajament pentru apărarea Japoniei, conform spuselor lui Shinzo Abe de după apel.

“Actul scandalos de a lansa o rachetă deasupra ţării noastre este o ameninţare gravă, serioasă şi fără precedent şi afectează grav pacea regională şi securitatea”, a spus premierul Japoniei, adăugând că guvernul său a protestat în Pyongyang prin intermediul ambasadei japoneze din Beijing.

Aceasta a fost a treia rachetă lansată de Coreea de Nord deasupra teritoriului Japoniei. Prima a fost lansată în 1998, iar a două în 2009, cu toate că Pyongyangul a susţinut că au fost sateliţi.

Shinzo Abe a mai afirmat că Japonia “va cere cu tărie o creştere a presiunii asupra Coreei de Nord în cooperare cu comunităţile internaţionale” prin consiliul de securitate.

Ca măsură de precauţie, la scurt timp după lansarea survenită marţi dimineaţă, locuitorii din nordul Japoniei au primit un mesaj din partea guvernului care le cere să se pună la adăpost. Forţele de apărare ale Japoniei nu au avut intenţia de a doborî racheta şi, astfel, nu au existat daune din cauza prăbuşirii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri