Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite avertizează Rusia că ar riposta la orice atac asupra sateliţilor

Statele Unite avertizează Rusia că ar riposta la orice atac asupra sateliţilor

Administraţia Joseph Biden a avertizat, joi seară, că ar riposta la un eventual atac al Moscovei asupra sateliţilor americani, acuzând Rusia că a încercat să producă tehnologie pentru acţiuni militare de acest tip.

Orice acţiune asupra infrastructurii Statelor Unite va fi urmată de o ripostă, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, citat de agenţia Reuters.

John Kirby a afirmat că datele publice disponibile arată că Rusia a încercat să producă tehnologie antisatelit.

Konstantin Vorontsov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, a avertizat, joi, asupra riscurilor utilizării sateliţilor comerciali occidentali pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. "Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru un atac de ripostă", a afirmat Konstantin Vorontsov, la o reuniune a Naţiunilor Unite, subliniind că utilizarea sateliţilor occidentali în războiul din Ucraina reprezintă "o tendinţă foarte periculoasă şi provocatoare".

"Vorbim despre implicarea de către Statele Unite şi aliaţii lor a unor componente ale infrastructurii spaţiale civile, inclusiv de tip comercial, în conflicte armate", a subliniat Konstantin Vorontsov. Oficialul rus nu a menţionat nicio companie care administrează sateliţi, dar antreprenorul american Elon Musk a anunţat recent că grupul SpaceX va continua să finanţeze serviciul Starlink, prin care furnizează semnal Internet Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: joseph biden
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri