Jurnalul.ro Ştiri Social Statisticile arată că femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii

Statisticile arată că femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii

Femeile câștigă mai puțini bani decât bărbații, iar salariul încasat poate fi chiar și cu 41% mai mic decât cel al bărbaților. În plus, femeile domină acele ramuri de activitate unde veniturile sunt în general, mai mici.

Femeile încasează salarii, în general, cu șapte procente mai mici decât bărbații, arată o analiză a Institutului Național de Statistică, realizată pentru anul 2015, scrie vocea.biz. Datele colectate de INS subliniază faptul că femeile sunt în continuare mai prost plătite decât bărbații, cu un salariu mediu lunar brut de 2.453 lei, faţă de 2.646 lei al bărbaţilor, și un câștig salarial mediu lunar net de 1.783 lei, față de 1.928 lei al bărbaților. Cele mai mari diferențe se întâlnesc în sectorul intermedierilor financiare și al asigurărilor, unde femeile câștigă cu 41,4% mai puțin decât bărbații. Diferențe mari se găsesc și în alte sectoare, precum în industria prelucrătoare.

Femeile domină acele ramuri de activitate unde salariile sunt mici

Domenii precum învățământul, asistența socială sau serviciile hoteliere și restaurante au angajate, în proporții de peste 50%, doar femei. În aceste ramuri de activitate, veniturile salariale sunt foarte mici, în comparații cu industrii precum cele prelucrătoare sau financiare. În învățământ, câștigul lunar net ajunge la puțin peste 1.880 de lei, iar procentul femeilor angajate în educație se ridică la 71%. Asistenții sociali câștigă în medie în jur de 1.656 de lei lunar, unde sectorul este dominat de reprezentantele sexului frumos într-un procent de 80%. Cele mai mici salarii din România sunt înregistrate în sectorul hoteluri și restaurante, unde venitul lunar net este de 1.080 lei iar 60% dintre angajați sunt femei. 

Un caz aparte este sectorul intermedierilor financiare și al asigurărilor, unde femeile domină în proporție de peste 60%, dar în care ele câștigă cu patruzeci de procente mai puțin decât bărbații, iar venitul mediu lunar depășește 4.000 de lei.

În alte sectoare lucrative, în care veniturile lunare sunt mari, precum informații și comunicații, unde salariul mediu net este de 3.822 lei, doar 39% sunt femei. Într-o altă ramură a economiei în care se câștigă bine, industria extractivă, care oferă salarii de peste 3.400 de lei, femeile sunt angajate în proporție de 16%.


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri