O serie de condamnaţi celebri sau urmăriţi penal pentru corupţie au fost decoraţi, de-a lungul timpului, cu Steaua României, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Printre aceştia, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Miron Mitrea sau fostul vicepremier Gabriel Oprea. În rând cu ei stau nume uriaşe ca Octavian Paler şi marele scriitor rus Alexandr Soljeniţîn.
Ordinul Naţional Steaua României reprezintă cea mai înaltă distincţie oferită de statul român şi a fost creat în anul 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Denumirea originală a fost „Ordinul Unirii”. Iniţial, Ordinul avea cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce, însă din 1998 a apărut şi gradul de Colan. Ordinul înfiinţat de Cuza a fost abrogat de comunişti în 1948 şi reînfiinţat după 50 de ani, în decembrie 1998.
Europarlamentarul Laszlo Tökes a rămas, la începutul lunii martie, fără Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, obţinut în 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret semnat de Traian Băsescu. Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras distincţia după o hotărâre a Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” luată în 2013 şi validată recent de Curtea Supremă, după contestaţiile lui Tokes. Motivul? În iulie 2013, Laszlo Tökes i-a cerut premierului maghiar Viktor Orban ca Ungaria să ofere “protectorat” Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud. „Cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia ţării”, şi-a explicat Iohannis decizia. Doar că pe lista celor decoraţi în timp cu „Steaua României” au rămas şi în zilele noastre politicieni celebri care au înfundat închisorile în urma unor decizii definitive sau urmă-riţi penal care îşi aşteaptă sentinţa. În rând cu ei stau nume uriaşe la nivel mondial, de la Regina Elisabeta a Marii Britanii la Regele Juan Carlos al Spaniei.
Năstase, în rând cu Soljeniţîn
Condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, şi la alţi doi ani cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru folo-sirea influenţei, fostul premier a fost decorat în 2002 cu Steaua României în grad de Mare Cruce. În rând cu Năstase stă marele disident anticomunist Alexandr Soljeniţîn, laureat în 1970 al Premiului Nobel pentru literatură. Aceeaşi distincţie au mai primit-o, printre alţii, Regina Sofia a Spaniei, Regina Silvia a Suediei, Patriarhul Teoctist şi Patriarhul Daniel, Patriarhii Ierusalimului şi al Constantinopolului sau fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rassmusen. Fostul premier italian Silvio Berlusconi, şi el cu probleme penale, deţine aceeaşi medalie a statului român. Condamnat în 2015 la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi încarcerat la penitenciarul Poarta Albă, fostul ministru al Transportu-rilor, Miron Mitrea, a fost decorat şi el cu Steaua României în grad de Cavaler în anul 2002. Acelaşi rang îl deţine şi Irina Paula Jianu, condamnată la un total de zece ani de închisoare în dosarele lui Adrian Năstase şi la alte cinci luni în dosarul lui Miron Mitrea.
Cavalerii Oprea și Miky Şpagă
Cavaler al Ordinului Steaua României este şi fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, urmărit penal în dosarul coloa-nelor oficiale şi în cel al limuzi-nei cumpărate din banii MAI. Aceeaşi onoare o are şi senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, zis Miky Şpagă, condamnat la un an de închisoare cu suspendare, dar achitat în 2012 de Curtea Supremă în- tr-un dosar de primire de fo- loase necuve-nite. Şi fostul ministru al Transportu-rilor, Ioan Rus, este Cavaler al Ordinului Steaua României. Rus a demisionat anul trecut după ce s-a remarcat declarând că „nevestele româ-nilor care muncesc în străinătate sunt curve, iar copiii, golani”. De asemenea, fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, deţine şi ea gradul de Cavaler, deşi în cazul ei, CNSAS a constatat că a colaborat cu Securitatea din 1983 până în 1987, semnând note informative sub pseudoni-mele „Sanda” şi „Georgeta”.
În rând cu Miron Mitrea, Gabriel Oprea, Miky Şpagă şi Rodica Stănoiu, toţi patru „Cavaleri” ai Ordinului Naţional Steaua României, se regăseşte marele geniu al neurochirurgiei mondiale, profesorul Leon Dănăilă, autorul a peste 40.000 de ope- raţii şi al celebrului tratat de neurochirurgie „Functional neu- roanatomy of the brain”, o lucrare la care a muncit zece ani.
Un condamnat în Consiliul de Onoare
C ondamnat în martie anul trecut la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului, medicul Şerban Brădişteanu deţine şi el Steaua României în grad de Mare Ofiţer încă din anul 2000. Brădişteanu a fost acuzat că l-a ajutat pe fostul premier Adrian Năstase să tergiver-seze punerea în executare a deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calităţii”. Mai mult, Brădişteanu face parte din Consiliul de Onoare al Ordinului, înfiinţat în noiembrie 2013, forul care a propus retragerea decoraţiei în cazul lui Laszlo Tökes. Din acelaşi Consiliu fac parte şi senatorii Gabriela Firea, Ecaterina Andro-nescu şi Mircea Geoană, generalul Constantin Degeratu şi academicianul Ionel Haiduc. Aceeaşi distincţie ca Brădişteanu o mai deţin, de exemplu, fostul secretar de stat al SUA Collin Powell, fostul secretar al apărării Donald Rumsfeld sau marele scriitor Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1986. De-a lungul timpului, au mai primit Steaua României nume ca: Jacques Chirac, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, George W. Bush (foto) sau Regele Juan Carlos al Spaniei.