Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stresul naşterii, reclamat la Strasbourg

Stresul naşterii, reclamat la Strasbourg

de Dan Constantin    |   

Românii se adresează la CEDO nu doar pentru condițiile de Ev Mediu din pușcării. La Strasbourg se află în lucru reclamația unei doamne însărcinate, stresate de o lacună legislativă, care nu-i asigură asistență pentru nașterea la domiciliu.

Sânziana Ioniță-Ciurez, născută în 1982, a depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Secția a patra, în 29 mai 2014, o reclamație împotriva României pentru că niciun medic, profesionist în domeniu, nu a fost de acord să asiste la o naștere la domiciliu. Reclamanta era însărcinată cu al doilea copil și avea o sarcină cu risc scăzut, potrivit amănuntelor date de juridice.ro care prezintă pe larg cazul. Sânziana Ioniță-Ciurez era monitorizată de o moașă certificată și de un medic obstetrician. Pentru că nu dorea să nască într-un spital public, a cerut asistență medicală de specialitate pentru a rezolva problema la domiciliu. Fiind refuzată, a fost obligată să nască într-un spital public unde, susține reclamanta, a fost supusă unei serii de proceduri medicale pe care nu le-a considerat necesare. Principalele nemulțumiri ale petentei la CEDO sunt de reținut: a fost separată de soțul ei în timpul travaliului; a stat într-un scaun cu rotile timp de circa o oră după ce a ajuns la spital; a avut trei examinări pelviene consecutive, efectuate de trei persoane diferite.

Acum reclamanta este însărcinată cu al treilea copil și „se teme de stresul de a da naștere la spital” și „nu poate opta pentru naștere la domiciliu din cauza incertitudinii legislative”. În consecință, în susținerea cererii, petenta din București invocă articolul 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului atunci când nu-și poate alege circumstanțele în care poate deveni părinte, lipsa sancțiunilor  pentru cei care-i refuză asistența la domiciliu expunând-o riscului de a naște fără ajutor specializat.

În plus, reclamanta se plânge, potrivit sursei citate, că „lipsa reglementării nașterilor la domiciliu constituie o discriminare împotriva ei pe motive de sex și de sarcină, în măsura în care nu-și poate exercita în mod liber și responsabil dreptul de a alege în ce circumstanțe să devină părinte, spre deosebire de femeile care doresc să nască într-un spital”. Parfum! Sânziana Ioniță-Ciurez lucrează la un ONG dedicat mamelor, unde figurează în conducerea acestei organizații care organizează și cursuri pentru moașe.

Subiecte în articol: cedo strasbourg
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri