Trei studenţi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti au câştigat premiul cel mare la Microsoft Imagine Cup, o competiţie în care proiectele studenţeşti din toată lumea sunt adunate la un loc şi evaluate de experţi. Pentru dispozitivul minuscul care ar putea detecta de timpuriu apariţia unor afecţiuni precum Parkinson sau tumorile cerebrale, studenţii români au primit 50.000 de euro şi oferte pentru producţie în masă.
După ce au primit premiul cel mare la toate categoriile concursului de invenţii care a avut loc la Seattle, SUA, echipa formată din studenţii Iulian Mateşică, Cristian Alexandrescu şi Flavia Oprea se pregăteşte acum să treacă de la partea de inovare, la cea de antreprenoriat. Flavia Oprea şi-a asumat partea de coordonare a afacerii, fiind în prezent în situaţia a analiza care este oferta cea mai bună. "Am primit multe oferte de ajutor, în principiu, pentru dezvoltarea aparatului sau pentru dezvoltarea anumitor părţi ale aparatului. Avem oferte pentru certificări, hardware, producere în masă, însă momentan analizăm toate opţiunile şi o să ne decidem pe parcurs", spune Flavia Oprea. Atracţia pentru dispozitivul creat în laboratoarele Politehnicii poate fi explicată prin aplicaţiile în medicină pe care dispozitivul le are. De altfel, ideea a pornit de la nevoia Institutului de Fonoaudiologie din Bucureşti, care căuta o metodă mai simplă de a măsura problemele de echilibru ale pacienţilor. "Ideea a plecat de la doctoriţa alături de care noi lucrăm, doamna Mădălina Georgescu. Este specializată în ORL, la Institutul de Fonoaudiologie. Ne-a spus care este problema, am mers la clinică să vedem cum făcea aceste teste, ce aparate folosea, am evaluat situaţia şi am zis că vom încerca să facem ceva mai bun", spune Flavia Oprea. Problema cu aparatele actuale este că sunt foarte voluminoase. Dispozitivul creat de studenţii de la Politehnică poate fi purtat de oricine, fără greutate. "Este un dispozitiv care se ataşează pe spate şi, prin anumite teste pe care medicul le face, poate determina dacă pacientul are un echilibru bun şi dacă postura lui este corectă în timpul testelor. El se află acum într-o cutiuţă mare cât jumătate de pachet de ţigări, însă este mult mai mic în interior, pentru că nu am găsit noi o carcasă mai mică, momentan", spune Flavia Oprea. Deocamdată, tinerii caută fie un investitor, fie să participe la aşa-zisele "acceleratoare", tabere pentru împărtăşirea ideilor create de marii companii.
Detectarea problemelor de echilibru
Detectarea problemelor de echilibru, cu ajutorul acestui dispozitiv, îi poate ajuta pe medici să dea un diagnostic corect. În spatele unui serii de vertijuri se pot ascunde afecţiuni mai grave: un început de afecţiune Parkinson sau chiar apariţia unei tumori pe creier. Aparatul îi ajută pe medici să stabilească cele mai mici abateri de la o poziţie normală de echilibru a corpului.
Dispozitivul care a câştigat marele premiu oferit de Microsoft a fost realizat în mai puţin de două luni de cei trei studenţi ai Politehnicii, în laboratoarele Universităţii, sub coordonarea profesorului Daniel Rosner
Microsoft Imagine Cup a adus la Seattle 30 de echipe de studenţi din toată lumea. Proiectul ENTy, prezentat de români, a convins prin simplitatea cu care poate fi utilizat. Ataşat printr-o curea de corpul pacientului, dispozitivul transmite date despre echilibrul persoanei prin bluetooth direct pe telefonul mobil. Un accelerometru, un giroscop şi un magnetometru încap într-o cutie mai mică decât un pachet de ţigări.
Flavia Oprea spune că, în prezent, echipa se va concentra pe aplicaţiile practice ale dispozitivului. În viitor, acesta ar putea fi utilizat şi de sportivi, pentru corectarea posturii, însă în această fază ar mai fi nevoie de dezvoltare
Eroii zilei. Echipa ENTy
Echipa care a câştigat marele premiu de la Microsoft Imagine Cup este formată din studenţi obişnuiţi cu proiectele care implică inovaţia. Iulian Mateşică s-a ocupat în principal de partea de hardware şi software a dispozitivului de măsurat echilibrul. În timpul liber, Iulian este mentor în cadrul unui program de inovaţii ştiinţifice. Flavia Oprea, care a fost coordonatoarea proiectului, este implicată şi în programe de dezvoltare profesională a studenţilor. Aceasta se află în contact cu marile companii din IT, interesate să implice studenţii în cercetare. Cristian Alexandrescu s-a ocupat de promovarea proiectului prin logo şi design. În timpul liber, Cristian Alexandrescu participă la "maratoanele inginerilor", un proiect care testează ingeniozitatea tinerilor ingineri. Echipa a fost coordonată de Mădălina Georgescu, specialist ORL şi profesor la Facultatea de Medicină "Carol Davila", care a stabilit cerinţele din punct de vedere medical pe care dispozitivul trebuie să le îndeplinească şi de profesorul Daniel Rosner, de la Politehnică, îndrumătorul de laborator ai celor trei studenţi.