Jurnalul.ro Ştiri Politică Analfabetul de la Spălarea Banilor, garantat de Cîţu. Baranga a fost lăsat cu 8 clase încă din 2016, prin hotărâre judecătorească

Analfabetul de la Spălarea Banilor, garantat de Cîţu. Baranga a fost lăsat cu 8 clase încă din 2016, prin hotărâre judecătorească

de Ion Alexandru    |   

Detalii halucinante ies la lumină în dosarul lui Laurențiu Baranga, proaspăt numit la șefia Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Încă din anul 2016, Judecătoria Sectorului 4 a anulat diplomele de studii ale acestuia, pe motiv că sunt false, sentința rămânând definitivă în anul 2016, iar în 2020 au fost radiate la cererea Biroului Executări Penale a Judecătoriei Sectorului 4. În ciuda acestor detalii, Baranga a ocupat poziția a doua în cadrul ORNISS și, în data de 3 septembrie 2020, a fost numit, prin Hotărâre de Guvern, la conducerea Spălării Banilor, după ce, în prealabil, a fost propus pentru această funcție, printr-o Notă de Fundamentare, de către ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. În documentul semnat de acesta din urmă se menționează că Baranga îndeplinește condițiile de studii prevăzute de lege. 

 

Avocata Ingrid Mocanu a dezvăluit, printr-o scrisoare publică adresată directorului general al ORNISS, că Laurențiu Baranga nu mai deține niciun fel de diplomă care să ateste absolvirea vreunei forme de învățământ. Aceasta arată că actele de studii au fost desființate prin hotărâre a Judecătoriei Sectorului 4, încă din anul 2016, însă dosarul nu se mai regăsește pe Portalul Instanțelor de Judecată. Este vorba despre Hotărârea nr. 1605 din 29 iulie 2016, care a stabilit că Diploma de bacalaureat emisă în 11 septembrie 1999 pe numele lui Baranga nu a fost, de fapt, emisă de către Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, ea nefiind înregistrată în gesiunea colegiului. Numele lui Baranga nu există în registrele matricole, conform raportului de expertiză nr. 452842 din 3 septembrie 2015, întocmit de Serviciul Criminalistic al Poliției Capitalei. 

De asemenea, Foaia Matricolă emisă de Universitatea Alexandru Ghica din Teleorman nu este conformă cu situația trecută în document, așa cum arată o adresă a Ministerului Educației nr. 565 din 4 februarie 2013. Instanța a analizat și Diploma de Licență emisă de Universitatea Ecologică București, constatând că este aplicată altă fotografie decât cea de pe înscrisul original, astfel încât înscrisul nu îndeplinește condițiile de fond și de formă pentru a fi unul autentic. Iar în ceea ce privește Diploma de Doctor în management și alte documente, acestea prezintă o impresiune a ștampilei unui notar public, constatându-se că sunt falsificate. 

Toate actele, desființate. Pentru ministrul Finanțelor, ele erau autentice 

 

Astfel, instanța a dispus anularea diplomei de bacalaureat, a foii matricole pentru clasele I-XII, a certificatului de atestare lingvistică, a diplomei de licență și a foii matricole aferente, a diplomei de studii post-universitare emise de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, a certificatului de absolvire a Colegiului Național de Apărare și a diplomei de doctor emise de Universitatea Valahia din Târgoviște.

Toate aceste dispuneri au fost decise în cadrul dosarului penal în care alte persoane aveau calitatea de inculpat, iar Baranga avea calitatea de martor. Cauza a ajuns la Curtea de Apel București, unde latura penală a hotărârii Judecătoriei Sectorului 4 a fost desființată, în parte, deoarece unele dintre faptele reținute în dosar s-au prescris. Însă, prin Hotărârea 1341/2016, partea cu anularea actelor a rămas definitivă. Ulterior, în 23 septembrie 2020, Curtea de Apel a cerut radierea acestor documente, la cererea Biroului Executări Penale a Judecătoriei Sectorului 4. 

În aceste condiții, aflăm că, la începutul lunii septembrie a anului curent, ministrul Finanțelor Publice, Florin Vasile Cîțu, înaintează premierului Nota de Fundamentare, cu propunerea numirii lui Laurențiu Baranga în funcția de președinte al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, menționând că „domnul Laurențiu Baranga a făcut dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la alineatul 4 al articolului 40 din Legea nr. 129/2019”. La acest articol se precizează că președintele și viceprepedintele Oficiului Spălării Banilor trebuie să întrunească, cumulativ, la data numirii, mai multe condiții, din care prima este aceea „să fie licențiat și să aibă cel puțin 10 ani vechime într-o funcție economică sau juridică”. 

Pe 3 septembrie, a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 746/2020, prin care Ludovic Orban l-a numit pe Laurențiu Baranga în funcția de președinte al ONPCSB, pentru o perioadă de patru ani. Hotărârea a fost contrasemnată de către ministrul Finanțelor, Florin Vasile Cîțu.

Arestat la domiciliu și demisionat de la ONPCSB

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Laurențiu Baranga, proaspăt fost șef al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a fost trimis în arest la domiciliu de magistrații de la Judecătoria Sectorului 5. El e cercetat într-un dosar de înșelăciune, după ce și-ar fi falsificat diploma de bacalaureat pe care a obținut-o la 32 de ani. Baranga a fost ridicat de la locuința sa din Râmnicu Vâlcea. IGPR și Parchetul General au percheziționat domiciliul acestuia, fiind acuzat că a depus la dosarul de angajare documente falsificate, inducând în eroare mai multe instituții publice.

Polițiștii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, Baranga a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice (este vorba de ORNISS), activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt (președinte al Spălării Banilor). După ce au fost formulate oficial acuzațiile, Baranga a demisionat. 

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori.

Reamintim că, încă din anul 2009, Laurențiu Baranga a ocupat diverse funcții în cadrul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, deținând, pe rând, calitatea de consilier, de adjunct de șef serviciu și de director adjunct.

 


 

Subiecte în articol: Laurențiu Baranga
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri