Virusul SARS-CoV-2 a provocat decesul a peste un milion de persoane din cauza modului de viață nesănătos din ultimele trei decenii, se arată într-un raport publicat de publicația The Lancet.
''Interacţiunea COVID-19 cu bolile cronice şi factorii lor de risc, inclusiv obezitatea, hiperglicemia şi poluarea atmosferică, într-o creştere continuă la nivel mondial în ultimii 30 de ani, a dus la creșterea numărului persoanelor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19.
Bolile netransmisibile au jucat, până în prezent, un rol critic în milioanele de decese cauzate de COVID-19 şi vor continua să influenţeze starea generală de sănătate în fiecare ţară, chiar şi atunci când pandemia se va linişti'', se arată în studiu.
Cercetarea atrage atenția asupra faptului că lumea se confruntă cu o ''sindemie'', adică reunirea, în același timp, a mai multor urgenţe sanitare.
''Sunt necesare acţiuni urgente pentru a aborda sindromul bolilor cronice, inegalităţile sociale şi COVID-19, adică interacţiunea mai multor epidemii care exacerbează povara asupra sănătăţii populaţiilor deja afectate şi le face şi mai vulnerabile''.
Deși europenii trăiesc mai mult, aceștia au o sănătate precară. Bolile netransmisibile provoacă peste 80% dintre decesele înainte de vreme.
Principalii factori de risc pe continent erau, în 2019, hipertensiunea - 787.000 de decese, fumatul, alimentația deficitară - 546.00, hiperglicemia - 540.000 și obezitatea - 406.000.