Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu: Secretul longevității, amânarea maternității

Studiu: Secretul longevității, amânarea maternității

Oamenii de știință de la Școala de Medicină de la Universitatea Dan Diego din California au publicat recent un studiu în “American Journal of Public Health” prin care sugerează că există o legătură între longevitatea unei femei și vârsta la care aceasta dă naștere primului copil. Conform cercetătorilor, femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă înaintată au șanse să trăiască mai mult decât cele care fac copii de tinere.

Studiul condus de doctorul Aladdin Shadyab s-a desfășurat între anii 1991 și 2012, cuprinzând date de la 20.000 de femei, dintre care, doar 54% au ajuns la vârsta de 90 de ani.

Potrivit oamenilor de știință, cu cât o femeie va face mai mulți copii, cu atât are mai multe șanse să trăiască cel puțin nouă decenii.

Doctorul atrage însă atenția asupra complicațiilor care pot surveni în cazut sarcinilor întârziate și nu le încurajează pe femei să amâne maternitatea. “Descoperirea noastră nu sugerează faptul că femeile ar trebui să întârzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicații obstretice, printre care se numără diabetul gestațional și hipertensiunea, care sunt mai des întâlnite la vârste materne înaintate”, explică Shadyab.

Factorii culturali și socioeconomici ai vzilelor noastre au împins vârsta medie la care femeile obișnuiau să facă primul copil, de la 24,9 ani în anul 2000 la 26,3 ani în 2014, iar proporția femeilor care devin mame după 30 de ani a crescut cu 28% în aceași perioadă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri