Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA acuză Rusia că a forţat disponibilizarea a peste 180 de funcţionari diplomatici

SUA acuză Rusia că a forţat disponibilizarea a peste 180 de funcţionari diplomatici

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept "imprecise" afirmaţiile ambasadorului rus, Anatoly Antonov, privind plecarea zeci de diplomaţi ruşi din SUA, fără însă a nega informaţiile, Washingtonul acuzând, la rândul său, că Moscova a forţat disponibilizarea a peste 180 de funcţionari diplomatici.

Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei americane The National Interest, că Administraţia Joseph Biden solicită plecarea din Statele Unite, până cel târziu la începutul lunii septembrie, a 24 de diplomaţi ruşi ale căror vize expiră. "Din păcate, situaţia nu se schimbă în bine. Misiunile diplomatice ruse din Statele Unite sunt forţate în continuare să îşi desfăşoare activităţile sub restricţii fără precedent, care nu doar că rămân în vigoare, dar sunt şi intensificate. Indiferent de afirmaţiile Administraţiei Biden referitoare la rolul important al diplomaţiei şi la voinţa de a dezvolta relaţii stabile şi predictibile cu ţara noastră, prezenţa diplomatică rusă se confruntă permanent cu lovituri", a declarat Anatoly Antonov.

"Colegii americani sunt persistenţi şi creativi în acest sens. Expulzările diplomaţilor sunt efectuate prin tot felul de pretexte din când în când. În decembrie 2020, Departamentul de Stat a stabilit unilateral o limită de trei ani privind activităţile personalului rus în Statele Unite, o limită care, din câte ştim, nu este aplicată vreunei alte ţări. În plus, am primit o listă cu 24 de diplomaţi care ar trebui să părăsească ţara înaintea datei de 3 septembrie 2021. Aproape toţi vor pleca fără a fi înlocuiţi, deoarece Washingtonul a înăsprit brusc procedurile de acordare a vizelor", a explicat Anatoly Antonov.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, nu a negat informaţiile, dar a subliniat că acestea sunt "imprecise". "Nu este nimic nou", a afirmat Ned Price, conform agenţiei Reuters, explicând că Moscova fusese înştiinţată că toţi diplomaţii ruşi din SUA trebuie să ceară din nou vize după trei ani. Aplicaţiile privind vizele sunt evaluate de la caz la caz, a subliniat Ned Price.

Oficialul american a acuzat Rusia că a interzis Ambasadei SUA din Moscova să aibă angajaţi ruşi sau din alte ţări, forţând astfel disponibilizarea a 182 de funcţionari diplomatici şi anularea contractelor cu zeci de companii de asistenţă.

"Ne rezervăm dreptul de a aplica măsuri de retorsiune faţă de acţiunile Rusiei", a atras atenţia Ned Price, negând că ordinul privind plecarea celor 24 de diplomaţi ruşi ar fi o acţiune de ripostă.

Ambasadorul Rusiei, Anatoly Antonov, a revenit recent la Washington, în virtutea acordului preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu omologul american, Joseph Biden, la summitul desfăşurat în iunie în oraşul elveţian Geneva. Rusia l-a retras pentru consultări, în martie, pe ambasadorul de la Washington, Anatoly Antonov, după ce preşedintele american, Joseph Biden, l-a catalogat "criminal" pe Vladimir Putin. În contextul amplificării tensiunilor bilaterale, Moscova a recomandat Washingtonului să îşi retragă temporar ambasadorul, John Sullivan. La rândul său, ambasadorul SUA a revenit recent la Moscova.

"Noi sperăm că va prevala logica normală şi că vom putea normaliza activităţile diplomaţilor ruşi şi americani din Statele Unite şi Rusia pe baza principiului reciprocităţii. Preşedinţii noştri au convenit la Geneva să continue consultările între Ministerul rus de Externe şi Departamentul de Stat în sensul rezolvării acestor probleme", a subliniat ambasadorul Rusiei, exprimând speranţa că SUA şi Rusia vor continua dialogul pe teme precum controlul armamentului şi reducerea ameninţărilor cibernetice.

În aprilie, Administraţia Joseph Biden a impus sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice. Măsurile din aprilie au inclus expulzarea a zece diplomaţi ruşi, sancţionarea a şase companii ruse acuzate de activităţi cibernetice ilegale, precum şi a 32 de persoane şi entităţi implicate în tentative de ingerinţe electorale. În replică, Rusia a decis în aprilie expulzarea a zece diplomaţi americani.

După summitul din iunie, tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia au părut să se mai diminueze. Săptămâna trecută, oficiali de rang înalt din Statele Unite şi Rusia au iniţiat negocieri pe tema stabilităţii nucleare strategice, în contextul noului mandat oferit de preşedinţii Joseph Biden şi Vladimir Putin la întâlnirea din iunie. Statele Unite şi Rusia au aprobat în ianuarie prelungirea cu cinci ani a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), în contextul în care acordul urma să expire.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: rusia sua
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri