Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA dau undă verde anexării Cisiordaniei

SUA dau undă verde anexării Cisiordaniei

de Şerban Mihăilă    |   

Ambasada Statelor Unite din Israel a făcut un anunț care anticipează următoarea criză internațională de proporții, după terminarea pandemiei provocate de coronavirus. Misiunea diplomatică americană din Ierusalim a confirmat faptul că anexarea de către Israel a unui vast teritoriu din Cisiordania, cel mai controversat element al planului de pace propus de Trump în ianuarie, va fi pusă în aplicare curând, cu sau fără existența unui stat palestinian.  

 

„După cum am susținut constant, în mod extrem de clar, suntem pregătiți să recunoaștem acțiunile Israelului de a-și extinde suveranitatea și de a aplica legile israeliene în Cisiordania, teritoriu prevăzut în planul de pace al președintelui Trump drept parte a statului Israel”, a declarat un oficial de rang înalt al Ambasadei SUA la Ierusalim pentru publicația „Times of Israel”, la sfârșitul săptămânii trecute. Afirmația nu lasă loc de interpretări: „acțiunile Israelului” vor fi validate de Washington cu sau fără recunoașterea unui stat palestinian, lucru oferit, cel puțin pe hârtie, Autorității Naționale Palestiniene (ANP), în „megaplanul” de pace trasat de SUA în strânsă colaborare cu statul evreu. Oferta fusese refuzată însă încă din start de palestinieni, din cauza faptului că reprezentanții lor nu au participat în niciun fel la elaborarea propunerii. O astfel de anexare, anunțată de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ca fiind extrem de posibilă la începutul verii, ar duce, foarte probabil, la încetarea oricăror perspective pentru crearea unui stat palestinian independent. De altfel, numeroși analiști politici apreciază că acesta a fost, de fapt, motivul real din spatele inițiativei americane: orchestrarea unui „plan de pace” cu condiții inacceptabile pentru palestinieni, pentru ca, ulterior, israelienii să aibă pretextul absenței unui „partener de negocieri” atunci când vor demara operațiunile de anexare prin forță. 

 

O „înțelegere” de fațadă

„Înțelegerea secolului”, cum a fost caracterizată cu emfază de către Israel și Casa Albă, sau „Frauda secolului”, conform etichetei puse cu indignare de palestinieni, planul de pace pentru Orientul Mijlociu a fost anunțat cu surle și trâmbițe, la Washington, în ianuarie, de Donald Trump. Cu excepția Israelului, care a primit propunerea cu mult entuziasm, după ce a lucrat pe textul său alături de apropiații lui Trump timp de doi ani, majoritatea statelor și organizațiilor internaționale consideră planul un cadou oferit statului evreu. Până la anunțarea planului, cele mai dificile aspecte ale încheierii unei înțelegeri palestiniano-israeliene – problema granițelor, viitorul coloniilor evreiești din Cisiordania, statutul orașului Ierusalim și soarta refugiaților din teritoriile autonome – ar fi trebuit soluționate prin negocieri „față în față” între Israel și ANP. Înțelegerea propusă de Trump pare să fi tranșat însă toate aceste chestiuni în favoarea Israelului. Mai mult, palestinienii par să fi primit un ultimatum american pentru a accepta liniile generale ale unei inițiative pe care o respinseseră încă dinainte de trasarea sa. Deși prezentată drept un plan de pace bazat pe existența a „două state”, propunerea lui Trump dă Israelului undă verde pentru anexarea implantărilor evreiești, precum și a altor teritorii din Cisiordania, ocupate din 1967. Mai mult, planul prevede ca orașul Ierusalim să fie „capitala indivizibilă” a statului evreu și propune crearea unei capitale a statului palestinian limitată la suburbiile Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de statul evreu, pe care apoi l-a anexat, deși comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată acest lucru.

 

Palestinienii vor un stat care să cuprindă în totalitate Cisiordania, Gaza și Ieruslimul de Est”.

Mahmoud Abbas, președinte al ANP

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri