Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA impun noi sancțiuni Rusiei

SUA impun noi sancțiuni Rusiei

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, vizând-o pe Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică pe care Trezoreria americană a descris-o ca având o relație strânsă cu președintele Vladimir Putin, și companii ruse, ca parte a celui mai recent răspuns al Washingtonului la războiul din Ucraina.

Trezoreria a precizat într-o declarație că Alina Kabaeva conduce National Media Group, un grup de organizații media pro-Kremlin. Putin a negat că ar fi o legătură romantică între ei.

Ultima rundă de sancțiuni vizează, de asemenea, Publichnoe Aktsionernoe Obschestvo Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat (MMK), unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume, precum și pe proprietarul majoritar și președintele consiliului de administrație, Viktor Rashnikov, a precizat Trezoreria.

Trezoreria a precizat că MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia și reprezintă o sursă substanțială de venituri pentru guvernul rus.

Washingtonul a desemnat, de asemenea, două dintre filialele sale, Investitsionnaya Kompaniya MMK-FINANS, cu sediul în Rusia, și MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi Anonim Sirketi, cu sediul în Turcia.

Luni, ministrul comerțului, Denis Manturov, a declarat că Rusia va lua în considerare achiziționarea și stocarea de metale pentru a sprijini producătorii interni de oțel afectați de sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți că a impus restricții de viză pentru 893 de oficiali ruși și membri ai armatei pentru că au jucat un rol în acțiunile împotriva Ucrainei, precum și pentru 31 de oficiali străini din cauza susținerii anexării Crimeei de către Rusia.

De asemenea, departamentul a impus sancțiuni împotriva a 24 de companii ruse din domeniul apărării și tehnologiei, într-un efort de a "izola și mai mult industriile de apărare și de înaltă tehnologie ale Rusiei și de a limita contribuțiile acestora la mașina de război a Moscovei", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Au fost vizați și trei oameni de afaceri ruși pe care Departamentul de Stat i-a acuzat că sunt "facilitatori ai lui Putin".

Printre elitele rusești vizate în demersul de marți se numără Andrey Guryev, descris de Trezorerie ca fiind un apropiat al lui Putin care a servit anterior în guvernul rus și fondator al PhosAgro, o companie chimică rusă. PhosAgro nu a fost desemnată.

Trezoreria a vizat, de asemenea, un iaht sub pavilion din Insulele Cayman, Alfa Nero, care ar fi fost cumpărat de Guryev pentru 120 de milioane de dolari în 2014, potrivit comunicatului.

De asemenea, Washingtonul a luat măsuri drastice împotriva a ceea ce a considerat a fi încercări de evitare a sancțiunilor, desemnând o instituție financiară deținută de Agenția Federală Rusă pentru Gestionarea Proprietății de Stat, Joint Stock Company Promising Industrial and Infrastructure Technologies.

Statele Unite și aliații săi au impus mai multe runde de sancțiuni, inclusiv vizându-i pe cei mai mari creditori ai țării și pe Putin, de când forțele rusești au invadat Ucraina în februarie, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: rusia sanctiuni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri