Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se pregătesc de război în zona Asia-Pacific

SUA se pregătesc de război în zona Asia-Pacific

de Şerban Mihăilă    |   

În timp ce între Washington și Beijing se schimbă acuzații sarcastice pe tema originii coronavirusului, iar războiul comercial dintre cei doi giganți ai economiei mondiale e gata să reizbucnească, SUA sunt pregătite pentru o inițiativă militară în zona Pacificului, unde administrația Trump simte că liderii chinezi au profitat de pandemie întărindu-și poziția. Casa Albă va muta astfel prima, în conflictul postpandemie. 

 

În ultimele decenii, SUA au asistat cu o ușoară apatie la extinderea arsenalului militar al Armatei Populare Chineze (PLA) în Pacific. Ultimele mișcări de trupe ale PLA în zona pacifică, într-un moment în care COVID-19 a paralizat operațiunile US Army în afara granițelor SUA, i-au determinat însă pe comandanții de la Washington să treacă la atac. Mai mult, Pentagonul are acum mână liberă pentru o strategie globală mult mai agresivă, după ce SUA s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune. În consecință, administrația Trump intenționează să desfășoare rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, lansate de la sol, în regiunea Asia-Pacific, anunță Reuters, citând surse militare americane de rang înalt. Pentagonul îi va înarma pe pușcașii marini cu versiuni ale faimoaselor rachete de croazieră Tomahawk, aflate în prezent la bordul navelor de luptă americane. Concomitent, Departamentul american al Apărării accelerează livrările primelor noi rachete antinavă cu rază lungă de acțiune din ultimele decenii, susțin aceleași surse. Mișcările spectaculoase americane au scopul de a anihila avantajul copleșitor în rachete balistice și de croazieră lansate de la sol, deținut în regiune de China, țară care și-a declarat deja ambiția de a deveni prima putere militară a lumii până în 2050. Pentagonul vrea, de asemenea, să reducă avantajul PLA în ceea ce strategii militari denumesc „războiul razei de acțiune”, în condițiile în care armata chineză și-a dezvoltat un impresionant arsenal zonal de rachete capabile să atingă ținte aflate la o distanță mult mai mare decât cele atinse de către SUA și aliații săi regionali. Comandanții americani, citați de Reuters, mai susțin că integrarea infanteriștilor din Corpul pușcașilor marini în rândul Marinei americane utilizate tradițional pentru distrugerea navelor inamice reprezintă o schimbare radicală de tactică. Unitățile mici și mobile de pușcași marini, înarmate cu rachete antinavă, vor deveni adevărate „ucigașe de vapoare”, afirmă strategii militari ameicani. Aceste unități vor fi desfășurate în puncte-cheie din Pacificul de Vest și de-a lungul unui lanț de insule, care se întind din arhipeleagul nipon, prin Taiwan, Filipine și Borneo, înconjurând apele de coastă ale Chinei. Potrivit generalului David Berger, comandantul Corpurilor de Marină ale SUA, tirul de mare precizie al unităților de pușcași marini va contribui decisiv, în timp, la preluarea controlului militar în Pacificul de Vest. Cel mai mare pericol imediat pentru armata chineză îl reprezintă, însă, noile rachete antinavă cu rază lungă de acțiune, care intră acum în dotarea Marinei americane, precum și a forțelor aeriene ale SUA.

 

China avertizează

În timp ce armata americană și-a întrerupt toate operațiunile în afara granițelor pe durata pandemiei, PLA și-a intensificat presiunea militară asupra Taiwanului și exercițiile în Marea Chinei de Sud. Mai mult, portavionul „USS Theodore Roosevelt” a rămas blocat în Guam, echipajul său fiind contaminat cu noul coronavirus. Într-o declarație acordată Reuters pe tema intențiilor americane, autoritățile de la Beijing au avertizat însă SUA „să manifeste precauție în limbaj și în fapte”, „să înceteze mutarea pieselor pe tabla de șah” din regiune și „să nu-și mai flexeze mușchii în jurul Chinei”.

 

Americanii vin puternic din urmă în regiune. Până în 2025, dezvoltarea militară a PLA riscă să fie depășită”.

Ross Babbage, fostă oficialitate australiană în domeniul Apărării

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri