Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se răzgândesc și nu mai pleacă din Siria

SUA se răzgândesc și nu mai pleacă din Siria

de Şerban Mihăilă    |   

Anul trecut, la jumătatea lunii decembrie, președintele Donald Trump anunța retragerea trupelor americane din Siria. Teama față de influența tot mai mare a Iranului în regiune, precum și solicitările insistente ale aliaților israelieni par să-i determine însă pe americani să nu mai părăsească teritoriul sirian in corpore.

 

SUA iau în calcul menținerea trupelor americane într-o bază din sud-estul Siriei, lângă granița cu Iordania, pentru a contracara prezența iraniană în zonă, au dezvăluit surse apropiate administrației de la Washington pentru publicația „Foreign Policy”. Aflată într-o regiune deșertică, garnizoana al-Tanf a fost ridicată în 2016 și i-a ajutat pe rebelii locali să lupte contra grupării teroriste Stat Islamic. Plasată însă pe o cale vitală de aprovizionare iraniană în Siria, care trece prin Irak, baza a devenit un punct strategic de maximă importanță pentru combaterea influenței Iranului în zonă. „Al-Tanf este un element crucial în eforturile de a împiedica Teheranul să stabilească un culoar terestru de comunicare, care pleacă din Iran, prin Irak și Siria, ajungând în sudul Libanului, în sprijinul Hezbollahului libanez”, a spus un fost comandant militar american de rang înalt. Prezența americană la al-Tanf ar nărui astfel speranțele Iranului pentru crearea unei „Semiluni șiite”, un pod terestru care s-ar întinde din Iran, prin Irak și Siria, până în Liban. Această linie de comunicare s-ar dovedi extrem de periculoasă pentru Israel. În jurul bazei există o „zonă de excluziune”, de 55 de kilometri, ocolită de către forțele iraniene și trupele pro-guvernamentale siriene.

 

În ultimul timp, Israelul și-a intensificat atacurile asupra unităților militare iraniene din Siria și a cerut Teheranului să plece din statul vecin. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri