Jurnalul.ro Ştiri Politică SUA urmăresc atent "evoluţiile din România privind respectarea statului de drept"

SUA urmăresc atent "evoluţiile din România privind respectarea statului de drept"

Asigurarea preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene de către România este o sarcină ambiţioasă şi plină de provocări întrucât are loc într-o perioadă deosebit de dificilă, marcată de Brexit, alegerile pentru Parlamentul European şi definitivarea bugetului multianual al UE (2021-2027), a apreciat marţi Matthew Boyse, noul asistent adjunct pentru afaceri europene al secretarului de stat american.
Diplomatul american, aflat într-un turneu în mai multe state central şi est-europene din UE, a făcut aceste comentarii într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români.
El a urat succes României pentru perioada în care aceasta se va afla la conducerea Consiliului UE (1 ianuarie - 30 iunie 2019).
Pe de altă parte, Boyse a spus că SUA ''urmăresc cu mare atenţie'' evoluţiile din România privind respectarea statului de drept şi se aşteaptă ca ţara noastră ''să continue pe calea corectă'', dar a refuzat să facă vreun comentariu concret despre eventuala ordonanţă de urgenţă privind transpunerea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală declarate constituţionale.
''Atunci când a optat să adere la Uniunea Europeană şi la NATO, România a subscris la anumite principii. (...) Noi avem un dialog constant cu guvernul român'', a afirmat diplomatul american.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, s-a discutat şi decis oportunitatea aprobării unei ordonanţe de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală în sensul adoptării acelor articole care au fost declarate constituţionale.
La rândul său, ministrul justiţiei Tudorel Toader a declarat, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, că Ministerul Justiţiei va analiza în ce măsură poate fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea articolelor constituţionale din Codurile penale, subliniind că soluţiile validate de Curtea Constituţională pot intra în "fondul activ al legislaţiei penale". 

Sursa: Agerpres

Subiecte în articol: Matthew Boyse statul de drept
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri