Jurnalul.ro Ştiri Social Subiectele grilă la BAC și Evaluare “ar putea fi amânate doi ani”

Subiectele grilă la BAC și Evaluare “ar putea fi amânate doi ani”

de Theodora Şutiu    |   

Modelele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională 2019, cu teste grilă nou-introduse pentru elevii care dau examen anul acesta, au fost retrase de pe site-ul oficial al Ministerului Educației, la o zi după anunţarea şi publicarea lor. Ministrul interimar Rovana Plumb participă astăzi la o întâlnire cu reprezentanții elevilor și federaţiilor pentru a lua împreună o decizie privind introducerea acestora.

Președintele Federației de Părinți, Iulian Cristache, este de părere că introducerea subiectelor grilă va fi, cel mai probabil, amânată: "Am fost chemaţi astăzi la Minister să discutăm. Din punctul meu de vedere, cred că decizia introducerii lor se va amâna doi ani. Este important, de exemplu, în ceea ce îi priveşte pe elevii de clasa a VI-a, să se familiarizeze cu aceşti itemi obiectivi până să ajungă în sala de examen. Eu susţin acest fel de testare pentru că, în primul rând, va scădea numărul de contestaţii. Profesorii nu vor mai fi, de exemplu la Limba şi Literatura Română, la fel de subiectivi cum au fost până acum. Au fost cazuri de copii care au picat examenul pentru că nu au apucat să termine unele subiecte, iar dascălii nu s-au mai obosit să le puncteze nimic", spune Cristache.

Pe cine ajută acest tip de întrebări

Iulian Cristache susţine că acest fel de testare poate face diferenţa în cazul unor elevi care au picat examenul la limită: "Vorbim de BAC, la Evaluare chiar nu are importanță... se intră şi fără să participi. Logica pare simplă dacă elevii ar cunoaște răspunsurile, deși mă îndoiesc că vor fi așa de ușoare. Pe de altă parte, și aici mă refer la BAC, la ce-ți folosește nota 5, 6 media generală, dacă... oricum la majoritatea facultăților se intră pe bază de dosar? Haideți să gândim profund, și nu numai la impuls și emoțional. Dacă procentul la absolvirea BAC-ului va ajunge de 90%, să zicem, și la facultate intră tot atât (cam 25-30%), care-i incovenientul cu acești itemi? Nu e mai bine să obțină nota 6 și să intre pe piața muncii? Acest tip de testare îi poate salva pe cei care se află în această situaţie de la eşecul în viaţă, dacă îmi permiteţi, îi poate opri să ajungă un rebut al societăţii", a declarat oficialul.

Reamintim că această decizie privind introducerea întrebărilor tip grilă la exemene nu este unicat. În 2003, toate subiectele de la Bacalaureat au fost tip grilă. Proporția întrebărilor grilă a fost redusă începând de anul următor, iar în timp acestea au fost abandonate.

Am primit multe mesaje de la elevi de clasa a XII-a care mi-au spus că sunt foarte încântaţi de această idee. Părerile sunt împărţite, este adevărat, dar până la urmă este vorba despre ei

Iulian Cristache, preşedintele Federației de Părinți

 

Subiecte în articol: subiecte grila bac
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri