Sala cu Orgă din Chișinău a fost prea mică pentru cei care au venit să asculte Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, care a urcat pentru prima dată pe scena acestui monument de arhitectură, iar la Chișinău nu a mai fost de aproape 30 de ani. Acest concert a fost realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
Unul dintre cei peste 500 de spectatori spunea la finalul concertului că dacă sala ar fi avut încă 500 de locuri, probabil ar fi fost la fel de plină: „Orchestră de o asemenea calitate ar trebui să vină mai des în orașul nostru. A fost extraordinar și mi-ar plăcea să ascult mai des astfel de concerte.”
„Pentru mine a fost cel mai frumos mărțișor pe care puteam să îl primesc în acest început de primăvară. Am reușit să uit pentru o seară ce se întâmplă dincolo de granițele noastre și pentru asta le mulțumesc celor din Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”George Enescu”, spunea o altă spectatoare.
Concertul extraordinar l-a avut la pupitru pe dirijorul de origine basarabeană Yuri Botnari, muzician cu o vastă carieră internaţională.
Alături de el a concertat violoncelistul Andrei Ioniţă, aplaudat îndelung de către publicul entuziast. Ioniță este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români din tânăra generaţie, câştigător al marelui Concurs Internaţional Ceaikovski în 2015 şi posesor al unui talent interpretativ ieşit din comun, care i-a atras admiraţia şi aplauzele pe scene de prestigiu din întreaga lume.
Programul a început cu „Jocuri româneşti” de Sabin Păutza, partitură spectaculoasă de inspiraţie folclorică maramureşeană, a continuat cu Concertul nr. 1, în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 33, de Camille Saint-Saëns, o partitură de mare virtuozitate şi expresivitate romantică, şi s-a încheiat cu una dintre cele mai spectaculoase şi îndrăgite creaţii pentru orchestră, Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64, de Piotr Ilici Ceaikovski.
Concertul simfonic extraordinar prezentat pe 5 martie la Sala cu Orgă din Chişinău a avut loc cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
Parteneri instituţionali: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Sala cu orgă.
Parteneri culturali: Ambasada României în Republica Moldova, Royal Music Society, Pro Contemporania
Parteneri: Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova, The Culture Club, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio Chişinău, Observator cultural, Prima TV, Aqua Carpatica