Jurnalul.ro Special Anchete Succesorul lui Iohannis la Cotroceni va moșteni curse aeriene în valoare de 2,1 milioane de euro

Succesorul lui Iohannis la Cotroceni va moșteni curse aeriene în valoare de 2,1 milioane de euro

Administrația Prezidențială se pregătește să aloce cel mai scump acord-cadru din istorie pentru contractarea unor servicii de transport aerian pentru demnitarii, salariații și delegațiile Președinției României, cu o valoare de aproape patru ori mai mare decât acordul-cadru similar încheiat, în 2021, având același obiect.

 

Valoarea acestuia se ridică la 10.115.000 de lei cu TVA, în condițiile în care, în 2021, a fost parafat un acord-cadru, tot pentru patru ani, în valoare de 3 milioane de lei. Interesant este că actuala administrație va lăsa acest contract moștenire viitorului președinte al României, care se va instala la Palatul Cotroceni după alegerile prezidențiale din anul 2024. 

Astfel, instituția a publicat, la data de 9 octombrie 2023, un anunț, pe portalul SEAP, prin care face cunoscută intenția de a parafa un acord-cadru, pentru o perioadă de patru ani, în vederea asigurării serviciilor de transport aerian de călători, în țară și în străinătate. 

Acordul-cadru urmează să fie încheiat cu cel puțin trei operatori economici, după care, ulterior, urmând să atribuie, prin reluarea competiției între ofertanții semnatari, comenzi ferme de transport aerian de călători în țară și în străinătate pentru destinațiile, clasele, durata și condițiile deplasării.

 

2.000 de curse

 

Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, document întocmit de Ramina Elena Roșca, directoarea Direcției de Management Logistic al Administrației Prezidențiale, în acest acord-cadru se intenționează a fi achiziționate, în următorii patru ani, până la 2.000 de bilete de avion destinate demnitarilor, salariaților și delegațiilor Administrației Prezidențiale la clasa economic, la clasa business, cu weekend sau fără weekend, cu bagaje de cală sau altele, după caz.

În documentul citat se mai precizează că Administrația Prezidențială va suporta costurile privind anularea sau modificarea biletelor de avion deja emise, dar numai dacă prestatorul serviciilor prezintă documente care să dovedească, în afara oricărui dubiu, că acesta nu a făcut plata efectivă către companiile furnizoare. În cazul anulării călătoriei, prestatorul de servicii trebuie să ia toate măsurile posibile în vederea minimalizării costurilor pentru a servi în cel mai bun mod interesele Administrației Prezidențiale. Președinția României se angajează că va restitui operatorilor economici biletele de avion neutilizate, cu recuperarea de la aceștia a contravalorii taxelor aferente biletelor respective, cum ar fi taxele de aeroport sau costurile parțiale. 

 

Se va cheltui echivalentul unei garsoniere în fiecare lună

 

Așa cum am arătat mai sus, în baza acestui acord-cadru se estimează achiziția a unui număr maxim de 2.000 de bilete de avion, cu mențiunea că pe fiecare contract subsecvent urmează să fie achiziționată o cantitate maximă de 10 bilete de avion, „în funcție de nevoile Administrației Prezidențiale”.

Ei, bine, potrivit anunțului publicat pe SEAP, acest acord-cadru urmează să fie atribuit prin licitație deschisă, pe criteriul prețului cel mai scăzut, fiind pusă la bătaie suma de 8.500.000 de lei fără TVA, respectiv 10.115.000 de lei cu TVA inclusă. Administrația Prezidențială precizează că acceptă doar oferte care să fie valabile până în 11 mai 2024, iar deschiderea ofertelor și atribuirea acordului-cadru va avea loc în data de 10 noiembrie 2023, la ora 15.00.

Împărțind suma scoasă la bătaie la cele 2.000 de bilete de avion incluse în acest contract, rezultă o medie de cost de 5.057,2 lei cu TVA pentru fiecare călătorie pe care Administrația Prezidențială ar urma să o efectueze în următorii patru ani. Tot ca medie, Președinția ar urma să cheltuie pe transporturi aeriene 2.528.750 de lei pe an, adică 210.729,2 lei pe lună (43.006 euro - costul unei garsoniere în Capitală sau chiar al unui apartament cu două camere într-un oraș de provincie).

 

În mandatele lui Iohannis, personalul Președinției a zburat de 3,5 milioane de euro

 

Suma pusă la bătaie pentru biletele de avion pentru următorii patru ani este de peste trei ori mai mare decât valoarea acordului-cadru încheiat anterior de Administrația Prezidențială având același obiect. 

„Jurnalul” a descoperit că, în 15 martie 2021, Președinția a atribuit, de asemenea, un acord-cadru pe patru ani, dar la o valoare de 3 milioane de lei cu tot cu TVA. Obiectul acordului, identic: servicii de transport aerian de călători în țară și în străinătate. Au fost selectate, atunci, să vândă bilete de avion companiile TAROM, Danco Pro Communication, Weco TMC, Olimpic International Tours, TTW Sport Design Grup, Trip Code și Travel Time D & R. Deși au trecut doar doi ani și șase luni din acest contract de patru ani, Administrația Prezidențială a consumat deja, în octombrie 2023, aproape toată suma alocată. 

Astfel, au fost încheiate nu mai puțin de 204 contracte subsecvente, în valoare totală de 2.872.716,1 lei cu TVA, rămânând la dispoziție un buget de 127.283,9 lei cu TVA. În anul 2021 au fost consumați din această sumă 325.155,9 lei cu TVA, după care în 2022 Administrația Prezidențială a dublat cheltuielile cu deplasările pe cale aeriană, ajungând la 713.906,9 lei cu TVA.

Însă în doar 10 luni din 2023, cheltuielile au explodat, ajungându-se la 1.833.653,3 lei cu TVA.

Până în prezent, în cele două mandate ale actualului președinte al României, Administrația Prezidențială a încheiat patru acorduri-cadru pentru servicii de transport aerian destinate salariaților Președinției. Nu intră aici cursele de lux efectuate de președintele României. Primul acord, în valoare de 940.838,5 lei cu TVA, a fost încheiat în ianuarie 2015. Al doilea acord, în valoare de 2.776.666,7 lei cu TVA a fost atribuit în 28 februarie 2017, iar al treilea, de 3.000.000 de lei cu TVA, a fost atribuit în 15 martie 2021, recentul acord urmând să fie parafat luna viitoare, pentru 10.115.000 de lei cu TVA. În total, aceste acorduri-cadru ajung la suma de 16.832.505,2 lei cu TVA (3.506.771,9 euro).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: succesor iohannis cotroceni curse aeriene
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri