Jurnalul.ro Ştiri Externe China, Japonia și Coreea de Sud pregătesc un summit asiatic al liderilor „în viitorul apropiat”

China, Japonia și Coreea de Sud pregătesc un summit asiatic al liderilor „în viitorul apropiat”

de Redacția Jurnalul    |   

Liderii Chinei, Japoniei și Coreei de Sud pregătesc un summit al liderilor „în viitorul apropiat”, legat de tensiunile alianței cu SUA și de problemele create de Coreea de Nord în zonă, scrie, luni, The Guardian.

Xi Jinping se va întâlni cu Fumio Kishida și Yoon Suk-yeol „în viitorul apropiat”, posibil anul viitor, în cea mai recentă încercare de a atenua tensiunile regionale accentuate de programul de înarmare al Coreei de Nord și de prezența militară americană tot mai vizibilă.

În timpul unei reuniuni care a avut loc duminică în orașul portuar sud-coreean Busan, miniștrii de externe ai celor trei țări asiatice au convenit să intensifice cooperarea în domenii-cheie, inclusiv în domeniul securității, și să pună bazele pentru ceea ce ar fi primul summit al liderilor din ultimii patru ani.

Reuniunea trilaterală din weekend, prima între miniștrii de externe ai vecinilor din 2019, a avut loc la scurt timp după ce președinții Xi Jinping și Joe Biden s-au întâlnit la summitul Apec din California.

Summitul asiatic, ale cărui pregătiri au început în septembrie, în timpul discuțiilor dintre miniștrii adjuncți de externe ai țărilor, este în parte conceput pentru a aborda preocupările chineze privind legăturile de securitate mai strânse dintre Japonia, Coreea de Sud și SUA.

Deși nu este de așteptat să aibă loc în acest an, întâlnirea dintre Xi al Chinei, președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, și premierul japonez, Fumio Kishida, este așteptată „în viitorul apropiat”, potrivit consilierului pentru securitate națională al Coreei de Sud, Cho Tae-yong.

„Cei trei miniștri au reafirmat că organizarea summitului va avea loc la cel mai convenabil moment pentru fiecare parte”, a declarat ministrul sud-coreean de externe, Park Jin. „Am convenit să accelerăm pregătirile necesare”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri