Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba.
Majoritatea acestor vitamine, minerale și substanțe nutritive nu ne protejează de bolile cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Suplimentele alimentare sunt cu adevărat bune pentru sănătatea noastră? Întrebarea apare din ce în ce mai mult. După avertizarea profesioniștilor împotriva anumitor suplimente alimentare care cresc avorturile spontane, alți cercetători avertizează că majoritatea acestor produse nu au efectele scontate.
Folosind date din 277 de studii clinice, echipe de la Facultatea Americană de Medicină de la Universitatea Johns Hopkins au evaluat impactul a 16 suplimente alimentare (antioxidanți, vitamine, acizi folici etc.) și 8 diete asupra sănătății cardiovasculare sau speranța de viață.
Majoritatea suplimentelor - inclusiv multivitamine, seleniu, vitaminele A, B6, C, E și D, precum și calciu și fier - nu par să reducă riscul de deces sau boli de inimă.
Aveți grijă la cocktailul de calciu / vitamina D
Dacă majoritatea suplimentelor alimentare și a dietelor nu prezintă efecte semnificative (benefice sau dăunătoare), trei elemente par a fi beneficii pentru sănătate.
Dieta cu conținut scăzut de sare scade riscul de deces precoce cu 10% pentru persoanele cu tensiune arterială bună. Acest impact este calificat de moderat de oamenii de știință. În schimb, riscul de deces din cauza bolilor de inimă scade cu 33% pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.
La rândul lor, omega 3 reduc riscul de infarct cu 8%, iar bolile coronariene cu 7%. Celălalt supliment alimentar care pare să aibă beneficii pentru sănătate, potrivit studiului, este acidul folic. Datele din 25 de studii efectuate pe această vitamină indică faptul că ar reduce riscul de atacuri de cord cu 20%.
Pe de altă parte, cei obișnuiți cu suplimentele alimentare trebuie să fie atenți. Cocktail-urile suplimentare pot fi periculoase. Într-adevăr, consumul de calciu și vitamina D în același timp crește riscul de a avea un atac de cord. Dintre cei 42.072 de participanți care au luat această combinație de 3690 capsule au avut un atac de cord. Aceasta reprezintă o creștere a riscurilor de + 17%. Cu toate acestea, atunci când aceste elemente sunt luate individual, nu prezintă o creștere a riscului.
Suplimentele nu sunt................