La început, am crezut că este doar o budincă de orez cu lapte. Dar crusta aurie și gustul său cremos și bogat de lapte, ne-au convins că sutlac este un preparat special, diferit de rețeta pe care o știm deja cu toții.
INGREDIENTE
-
100 g orez cu bob rotund
-
200 ml apă
-
500 ml lapte
-
1 galbenuș
-
120 g zahăr
-
1 plic de zahăr vanilat
-
1 1⁄2 linguri de amidon
CUM SĂ FACEȚI
- Puneți orezul și apa la fiert. Respectați timpul de fierbere indicat pe pachetul de orez. După ce boabele au fiert, luați de pe foc.
- Între timp, într-un alt vas, puneți la fiert laptele cu zahărul și vanilia, gălbenușul bătut. Amestecați și când lichidul a ajuns la temperatura de fierbere adăugați orezul fiert.
- Separat, amestecați amidonul cu puțină apă și turnați apoi în oala cu lapte și orez.
- Amestecați încontinuu, pe foc potrivit, până compoziția de sutlac se îngroașă puțin.
- Turnați compoziția într-o tavă de copt, potrivită ca mărime. Puneți apoi tava într-o alta, mai mare. Turnați apă până ajunge la jumătatea tăvii în care avem orezul (exact ca la crema de zahăr ars).
- Dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 15-25 de minute. Dar, în funcție de cuptorul pe care-l aveți, timpul de coacere poate să difere. Important e să țineți în cuptor până ce deasupra orezului cu lapte se formează o crustă aurie.
- Chiar dacă vă va fi greu să rezistați, lăsați să se răcească și dați la frigider câteva ore. Orezul cu lapte în stil turcesc este mult mai gustos rece!