Jurnalul.ro Cultură Teatru „Tango. Radio & Juliet”, „Lohengrin”, „Nunta lui Figaro”, pe scena Operei Naționale București

„Tango. Radio & Juliet”, „Lohengrin”, „Nunta lui Figaro”, pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |   

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” și spectacolele de operă „Lohengrin” de Richard Wagner și „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Joi, 28 aprilie, ora 18:30, vă invităm la „Tango. Radio & Juliet” , spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug. „Tango. Radio and Juliet” este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română stabilit în Slovenia – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, și eternii îndrăgostiți Romeo și Julieta se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate. Încă de la începutul secolului al XX-lea și, în mo deosebit, în perioada interbelică, tango-ul ca dans și chiar gen muzical a fost foarte cultivat în societatea românească devenind chiar un dans emblematic al muzicalității și eleganței partenerilor, prilej de spontane pasiuni noi ori de consolidarea celor vechi. Confidența emotivă, culturală și mondenă cu tango-ul a continuat în societatea românească și în secolul nostru ceea ce explică succesul de public al acestui spectacol.

 

Sâmbătă, 30 aprilie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de operă „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. „Reuniunea dintre forța supranaturală și cea umană și imposibilitatea ca aceasta să reziste testului timpului” ̶  este modul în care Richard Wagner a descris opera „Lohengrin”, inspirat din epopeea lui Wolfram von Eschenbach și din „Cavalerul cu Lebădă” a lui Conrad von Wurzburg. Distribuția reprezentației: Lohengrin - Daniel Magdal, Elsa von Brabant - Marta Sandu Ofrim, Ortrud - Madeleine Pascu, Friedrich von Telramund - Cătălin Toropoc, Heinrich der Vogler - Marius Boloș, Heerufer - Dan Indricău, Lohengrin actorul - Istvan Teglas, Elsa actriță - Anda Saltelechi, Ortrud actriță - Alina Petrică, Telramund actorul - Rareș Florin Stoica. Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. Producția realizată de teatrul nostru pentru a omagia ziua de 8 decembrie care a marcat în anul 1921 instituționaliarea Operei Române, continuă să atragă un public numeros la fiecare reprezentație în care muzica înălțătoare și dramatismul libretului, admirabil redate interpretativ de artiștii noștri, oferă publicului prilejul de a medita asupra valorilor absolute ale spiritului și ale iubirii.

Duminică, 1 mai, ora 18:30, vă invităm la spectacolul de operă „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ethan Schmeisser. „Nunta lui Figaro” este prima operă la care au colaborat Mozart cu libretistul Lorenzo Da Ponte. Cei doi au mai realizat împreună operele „Don Giovanni” și „Così fan tutte” care constituie așa numita Trilogie a Iubirii. Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 săptămâni, traducând textul în italiană, punându-l în versuri și excluzând toate trimiterile politice. Libretul a primit în final aprobarea Împăratului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 Mai 1786 la Burghtheater Wien. În pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentații. Acestea aveau o durată de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bis-uri care dublau acest timp. Se pare că, Împăratul a emis o hotărâre în legătură cu numărul de bis-uri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentații cu „Nunta lui Figaro”. În 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart și Da Ponte au adus mici modificări muzicale, adaptând partitura pentru interpretarea rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune că a fost interpreta de la premieră a rolului Susanna din „Nunta lui Figaro”, Nancy Storace. Este un titlu de legitimă mândrie faptul că teatrul nostru continuă perpetuarea unei îndelungate tradiții mozartiene consolidată de-a lungul glorios Centenar al Operei Române din București. Distribuția reprezentației din 1 mai: Figaro - Vicențiu Țăranu, Susanna - Crina Zancu, Contesa - Simona Neagu, Contele Almaviva - Alexandru Constantin (debut), Cherubino - Mihaela Ișpan; Don Bartolo - Marius Boloș; Marcellina - Sidonia Nica; Don Basilio - Andrei Lazăr; Antonio - Daniel Filipescu; Barbarina - Andreea Novac. Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri