Validată de CSM pentru a prelua locul lăsat liber după plecarea Liviei Stanciu la CCR, judecătoarea Iulia Cristina Tarcea mai are nevoie doar de avizul preşedintelui Klaus Iohannis pentru a deveni noua şefă a Instanţei Supreme, instituţie pe care a dat-o în judecată în octombrie 2015 pentru plata dobânzii la drepturile salariale restante.
Delegată să asigure interimatul după plecarea Liviei Stanciu la CCR, vicepreședintele ÎCCJ Cristina Tarcea a fost unicul candidat la şefia Instanţei Supreme. Tarcea a susținut ieri interviul pentru preluarea postului vacant, obținând votul întregii Secţii pentru judecători a CSM.
„Ca vicepreşedinte, am făcut echipă bună cu fostul preşedinte şi am avut o relaţie excelentă cu celălalt vicepreşedinte. Am avut o bună relaţie cu preşedinţii de secţii şi am reuşit să creez o bună relaţie între preşedinţii secţiilor şi chiar şi între secţii", a spus Cristina Tarcea în faţa Secţiei pentru judecători a CSM.
„O felicit şi o susţin pe doamna Tarcea în misiunea pe care o va avea şi cred că va face o treabă foarte bună. Am încredere că va păstra Înalta Curte la nivelul de profesionalism şi de recunoaştere a sistemului judiciar de care Curtea se bucură astăzi", a susţinut-o ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la finalul interviului.
În proces cu propria instituție
În octombrie anul trecut, Tarcea, alături de mai mulți colegi, a dat în judecată Instanţa Supremă pentru plata dobânzii la „drepturile salariale restante” încasate în anii anteriori. Procesul a fost câştigat la Tribunal în luna iulie 2016, însă viitoarea şefă a ÎCCJ aşteaptă o soluţie definitivă de la Curtea de Apel Bucureşti. Mărul discordiei îl reprezintă neplata unor sporuri pe care Guvernul s-a angajat să le plătească eșalonat printr-o ordonanţă de urgenţă din 2009. Magistraţii cer acum dobânda pentru sumele pe care le-au încasat începând cu 2012.
În vârstă de 54 de ani, Tarcea era vicepreşedintele ÎCCJ din septembrie 2013, funcție în care fost numită de către președintele de la acea vreme, Traian Băsescu. Judecătoarea și-a început cariera în 1985 ca avocat la Baroul Ialomiţa, iar în 1990 a devenit magistrat la Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti. Între iulie 2002 şi martie 2004, Tarcea a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei în mandatul Rodicăi Stănoiu. Din 2004 este judecător la Instanţa Supremă, Secţia Civilă şi Proprietate Intelectuală.
Potrivit ultimei declarații de avere, judecătoarea deține un apartament de 68 mp în București şi conduce un autoturism Dacia Nova fabricat în 1998. Tarcea are în conturi 177.000 de lei, iar anul trecut a încasat 247.492 de lei din indemnizaţia de judecător şi „drepturi salariale restante” plus alţi 3.134 de lei pentru participarea în comisiile de examinare din CSM.