Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

de Diana Scarlat    |   

Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește, în același peisaj al contrastelor, și vizitatorii de astăzi, cu obiceiurile lor din alte părți ale lumii. Aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat capitala faraonilor, în Egiptul de Sus, unde astăzi se află Luxor și Karnak. Arhitectura antică e în totală opoziție cu așezările umane de astăzi. La fel și personajele de acum două milenii cu cei circa 500.000 de locuitori din Luxor și cu miile de turiști care ajung zilnic în Valea Regilor, în Valea Reginelor sau la Templul Karnak.

 

Templul lui Amon-Ra, de la Karnak, este cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată și unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Ridicarea lui a durat două milenii, din perioada Regatului Mijlociu, până la Ramses al II-lea. Amon-Ra era cel mai puternic zeu egiptean. Astăzi, aici este un imens muzeu în aer liber, care-și atrage vizitatorii într-o călătorie spre trecutul îndepărtat, iar hieroglifele în basorelief și cele pictate spun istoria unei civilizații a coloșilor. Întregul templu se întinde pe aproape 30 de hectare, având trei zone foarte importante, fiecare fiind dedicată câte unui zeu: una lui Amon, una lui Montu și una zeiței Mut. În partea principală se află marele templu al lui Amun-Ra, templul zeului Khonsu, un templu mai mic, al zeului Ptah, dar și templul lui Amenhotep al II-lea. Aleea de la intrarea în marele templu este vegheată, de o parte și de cealaltă, de sfincși, iar cea mai impresionantă zonă este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane înalte de 25 de metri. Aleea sfincșilor datează din perioada dinastiilor a IX-a și a X-a (2230-2035 î.Hr.).

 

Secretul caselor suprapuse și ciocnirea civilizațiilor

 

Drumul până la marele templu trece prin zonele care astăzi au o civilizație totalmente diferită de cea din Antichitate. Ceea ce frapează astăzi vizitatorul acestor impresionante monumente este trecerea prin zeci de puncte de control, unde se verifică documentele de călătorie, însă toate acestea sunt necesare, pentru siguranța turiștilor, care e prioritară pentru guvernul egiptean. Casele suprapuse și neterminate ale egiptenilor au și ele farmecul lor, în această parte de lume, spunând povestea unei societăți care are în centru familia: fiecare etaj construit este dedicat unui copil, iar faptul că sunt neterminate aceste etaje superioare nu are legătură neapărat cu scutirea de plată a impozitului sau cu lipsa banilor, ci mai ales cu faptul că tinerilor li se oferă posibilitatea de a-și construi casa deasupra celorlalte locuințe ale familiei lor. Așa se explică stilurile diferite uneori, de la un etaj la altul. Starea în care se află fiecare casă povestește ceva din istoria familiei care locuiește acolo. Decorațiunile vorbesc despre starea materială a proprietarului, dar și de preferințele lui. Cei mai mulți locuitori din Luxor se ocupă cu agricultura, în special cultivarea bumbacului, a trestiei de zahăr, a porumbului, a cerealelor, fructelor și legumelor. Aici sunt și mulți crescători de animale, dar și pescari. Însă turismul le oferă o mare șansă de a se dezvolta. Un nou lockdown, dar și închiderea altor țări, din care ajungeau anual peste 15 milioane de turiști, ar fi devastatoare pentru Egipt, chiar dacă industria ospitalității aduce acum doar 14% din Produsul Intern Brut. 

 

Templul de la Karnak a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1979. 

 

 

Siguranța turiștilor e prioritară

 

Excursiile către monumentele Egiptului antic se fac în siguranță, în grup organizat. Cei care vor să parcurgă distanțe lungi, mai ales prin deșert, pe timp de noapte, trebuie să știe că au nevoie de aprobări și documente de călătorie pe care trebuie să le prezinte la punctele de control. Distanțele între stațiunile turistice și zonele istorice sunt foarte mari. De exemplu, de la Hurghada până la Luxor se traversează deșertul și se merge de-a lungul Văii Nilului circa cinci ore. Se pot vizita mormintele faraonilor, marele templu de la Karnak și alte obiective, printre care se numără și cele în care egiptenii de astăzi manufacturează obiecte la fel ca strămoșii lor. Atelierul de papirus sau fabrica de alabastru sunt cele mai vizitate, pentru că aici pot fi văzuți la lucru oamenii care duc tradițiile mai departe. 

 

Scăderile din pandemie au dus la schimbarea de strategie 

 

Guvernul egiptean implementează un proiect grandios de construire a unor noi stațiuni și de reamenajare a celor care sunt deja în topul preferințelor vizitatorilor din întreaga lume. Construcția unor hoteluri de lux a-nceput deja în stațiuni. Egiptul și-a modificat legislația, pentru a le da posibilitatea și străinilor să cumpere terenuri și să construiască hoteluri. 

 

Există și un program guvernamental de garantare a creditelor bancare pentru investitorii care vor să construiască aici afaceri cu bani din împrumuturi: suma necesară se poate accesa cu garanție pe cinci ani, iar timp de zece ani nu se plătesc taxe și impozite. Guvernul mizează pe turism Astfel, Egiptul estimează o creștere a aportului sectorului turistic la PIB de la 14%, cât e în prezent, la cel puțin 20%, peste trei ani, cu posibilitatea de a deveni destinația turistică numărul unu în lume. „Până în 2019, Egiptul avea 15 milioane de turiști anual. Doar în primele șase luni de pandemie, pierderile au fost de peste 50 de miliarde de dolari, din cauza închiderii. În 2020, numărul turiștilor a scăzut la 350.000, iar de la începutul anului 2021 avem 250.000 de vizitatori”, explică Youhanna Boshra -  Branch Manager - Regency Travel Hurghada. 

 

Facilități asigurate și împrumuturi garantate de guvern

 

De turism depind, în Egipt, cinci milioane de angajați din acest sector și alte zece milioane de angajați în industriile conexe. Dezvoltarea unor noi resorturi și stațiuni înseamnă, implicit, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă autohtone, deci și creșterea nivelului de trai al populației, pe termen scurt, mediu și lung. Tocmai de aceea, Egiptul implementează acest proiect de dezvoltare bazat pe turism, având deschidere pentru investitorii străini. „În zona Mării Roșii se construiesc orașe și stațiuni noi. Cei care vor să investească pot apela inclusiv la bănci, pentru a cere banii necesari, iar guvernul nostru oferă garanție pentru cinci ani. Mai mult, guvernul nostru asigură toate facilitățile, acolo unde se fac investiții pentru dezvoltarea turismului și sunt scutiți de taxe și impozite, pe zece ani, cei care investesc aici în turism. Stațiunile care se vor dezvolta vor beneficia de toate facilitățile și de legături rapide între destinații", a mai explicat reprezentantul agenției egiptene. Regency este una dintre cele mai vechi firme înregistrate la registrul comerțului din Egipt, înființată în anul 1981. Agenția are parteneri în multe state ale lumii și dorește să dezvolte și mai mult legăturile, pentru a atrage un număr cât mai mare de vizitatori în Egipt.

 

Egiptul este o destinație turistică deschisă pentru vizitatori din întreaga lume și din toate culturile. Ne interesează în primul rând siguranța turiștilor și confortul lor. Avem grijă ca toți vizitatorii noștri să fie în siguranță.

 

Youhanna Boshra -  Branch Manager - Regency Travel Hurghada

 

Subiecte în articol: Amon-Ra Egipt valea regilor luxor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri