"În pofida apelurilor repetate ale Parlamentului European, ale celor 27 de state membre şi ale Comisiei Europene de a aplica protocolul, guvernul britanic nu a făcut acest lucru", transmite CE.
Ultimele proceduri privesc nerespectarea obligaţiilor vamale şi a controlului mărfurilor din Irlanda de Nord spre Marea Britanie, fapt ce favorizează contrabanda, nerespectarea legislaţiei europene privind taxele pe alcool şi TVA-ul pentru comerţul online. Marea Britanie trebue să trimită răspunsuri către CE în termen de două luni și să aplice măsurile prevăute în protocol.
Executivul comunitar a declanșat până acum 7 proceduri de infrigement împotriva Regatului Unit referitoare la protocolul nord-irlandez.
Parlamentarii britanici au aprobat, luna trecută, un proiect de lege în primă lectură privind revizuirea unilaterală a acestui procotocol, acțiune considerată ilegală de UE.
Procedurile de infrigement ar putea procova un proces în fața Curții de Justiție a UE și constrângeri financiare.
Protocolul nord-irlandez face parte din tratatul Brexit pentru a reglementa situația de la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit și Republica Irlanda, stat UE. Scopul este protejarea pieței unice europene și evitarea revenirii la o frontieră terestră care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între Londra, Dublin şi principalele forţe politice din Irlanda de Nord.
Astfel, guvernul Boris Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în piața unică europeană, și a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei. Însă acest lucru a dat naștere la probleme d e aprovizionare și nemulțumiri în Irlanda de Nord. Până acum, protocolul nu a fost aplicat deoarece au existat perioade de grație asupra unor produse alimentare și medicamente.