Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă (P) Terapia Durerii scade numărul de intervenții chirurgicale

(P) Terapia Durerii scade numărul de intervenții chirurgicale

de Diana Scarlat    |   

Fiecare pacient are un set de nevoi specifice. De aceea, un tratament adecvat se gândește în ansamblu, doar după ce medicul cunoaște în detaliu situația stării de sănătate a fiecarei persoane. Managerul de caz este cel care studiază această situație și elaborează un set de recomandări pentru fiecare pacient în parte. Așa gândește fiecare membru al echipei Provita, în fiecare clinică specializată în tratarea unui spectru larg de afecțiuni. Centrul Medical Provita include și o clinică specializată în Managementul durerii, o noutate în lumea medicală, acum prezentă și în România.

Terapia durerii e o specializare relativ nouă, ce la nivel mondial a luat, în ultimii 15 ani. În România este încă puțin cunoscută. Cei care suferă de o patologie însoțită de durere cronică, pentru care le-a fost indicată chirurgia, sunt sfătuiți să încerce înainte Terapia Durerii. „Această specializare medicală se ocupă de tratarea și ameliorarea direrii prin metode conservatorii. La cabinet, pacienții se prezintă pentru diferite tipuri de dureri: de la dureri acute sau cronice de coloană, la durere neuropată, articulară, sindroame migrenoase, și până la durerea asociată cancerului. De departe, cele mai frecvente prezentări sunt pentru durerile lombară și cele cervicale, pentru care există o serie de tratamente conservatorii ce permit unui număr mare de pacienți să evite intervenția chirurgicală”, explică dr. Monica Sandu, unul dintre specialiștii clinicii pentru Terapia Durerii din cadrul centrului Provita.

Medicii care au această specializare sfătuiesc pacienții să apeleze cu încredere la tratamentul conservator și minim invaziv. “Luăm ca exemplu pacientul cu durere de coloană lombară acută sau cronică. Singurele două indicații de chirurgie, în cazului acestuia, sunt deficitul motor și tratamentul conservator eșuat. Prin tratament conservator înțelegand infiltrații tansoforaminale și kinetoterapie. Chiar și pentru pacienții cu deficit motor există alternativă la chirurgia clasică, anume discectomia endoscopică, ce permite decompresia nervoaă fără anestezie generală, incizie clasică, zile de spitalizare și perioada ulterioară de recuperare”, mai explică medicul. Pentru fiecare pacient, tratamentul este ajustat în funcție de nevoile personale. „În sindroamele migrenoase, este foarte important să înțelegem etiologia, deoarece aceasta poate să modifice complet tratamentul. Pacientul trebuie investigat corespunzător și de multe ori apelăm la consultul interdisciplinar cu neurologul”, precizează specialistul.

Supraspecializare a anesteziștilor

Ceea ce trebuie să înțeleagă pacienții care doresc să efectueze un consult de Terapia Durerii este faptul că acești specialiști sunt medici cu multă experiență. “La nivel mondial, cei mai mulți specialiști practicanți de Terapia Durerii sunt anesteziști. Noi suntem la bază anesteziști cu supraspecializare în Terapia Durerii. De asemenea, poate fi practicată de neurochirurgi, ortopezi, neurologi etc. Fiecare dintre aceste specializări contribuie cu cunoștințele sale în această ramură. Ideal este ca munca noastră să fie în echipă, astfel încât pacientul să aibă parte de tratamentul care i se potrivește”, explică medicul Monica Sandu.

Ne dorim să educăm cumva pacienții, astfel încât până la intervenția chirurgicală să încerce tratamentul conservator. Există întotdeauna opțiuni care în multe dintre cazuri sunt cel puțin la fel de eficiente. Odată operat, totul devine mai complicat.

dr. Monica Sandu

Subiecte în articol: terapia durerii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri