Jurnalul.ro Special Terapie gratuită la psiholog pentru părinții cărora le-au murit copiii 

Terapie gratuită la psiholog pentru părinții cărora le-au murit copiii 

de Monica Cosac    |   

O nouă lege, care a intrat în vigoare la jumătatea lunii iunie și care dă dreptul fiecărui părinte al unui copil care a decedat la naștere, în timpul sarcinii sau până la vârsta majoratului să facă terapie gratuită la psiholog, pentru a putea depăși această traumă, nu poate fi încă pusă în aplicare, deoarece nu au fost stabilite normele de aplicare a acestei măsuri. Ministerul Muncii a lansat abia acum în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului cu noi reguli, prin care sunt stabilite atât suma maximă care va fi decontată de stat pentru o ședință la psiholog, cât și condițiile în care se va putea deconta terapia. 

Legea 186/2024, publicată în Monitorul Oficial la data de 13 iunie, stabilește instituirea unei zile comemorative pe 15 octombrie, numită „Ziua Părinților de îngeri”, pentru copiii decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani. Această lege prevede, de asemenea, și extinderea cadrului legal existent astfel încât părinții care pierd un copil să beneficieze de sprijin în depășirea traumei emoționale apărute după o astfel de experiență.

Documentul prevede că, pentru pierderea unui copil, părinții au dreptul la 10 ședințe de consiliere psihologică, efectuate într-un termen de șase luni de la data decesului copilului.
Însă aceste măsuri pot fi implementate doar după apariția unor norme metodologice, pe care noua lege stipulează că ar fi trebuit adoptate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, adică până la jumătatea lunii iulie.  

Abia marți, 20 august 2024, a fost pus în dezbatere publică un proiect în acest sens, pe site-ul Ministerului Muncii. 

Avortul provocat nu va fi considerat deces

Viitoarele norme stabilesc, în primul rând, beneficiarii acestui program, respectiv părinții copilului decedat. De asemenea, se clarifică aspecte ce țin de decesul în timpul sarcinii. 

După cum stipulează documentul, „prin copil decedat în timpul sarcinii se înțelege ființa umană decedată începând de la sfârșitul celei de a 2-a luni de sarcină și până la sfârșitul acesteia”. „Stadiul de făt urmează celui de embrion: sistemele și organele sunt deja formate; perioada fetală este marcată mai ales prin maturare și creștere”, explică inițiatorii în nota de fundamentare.

De asemenea, se precizează clar că sarcina întreruptă voluntar de părinte nu va putea fi considerată deces. 

Proiectul de HG stabilește, totodată, modul în care pot fi efectuate ședințele de consiliere psihologică - ce vor fi acordate de psihologi acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România - respectiv ședințe individuale și/sau ședințe comune, dar care nu pot depăși numărul de 10 pentru fiecare dintre părinți. 

Inclusiv cei neasigurați se pot înscrie în program

Înscrierea părinților în acest program se va face „pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată”, inclusiv pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul public de asigurări sociale de sănătate. 

„Beneficiază de ședințe de consiliere psihologică fiecare dintre părinți. Ședințele pot fi efectuate atât individual pentru fiecare dintre părinți, cât și în comun pentru ambii părinți. Numărul de ședințe de consiliere psihologică este de 10 indiferent dacă acestea se efectuează individual ori în comun”, fiind inclusă și ședința de evaluare în care se face și raportul inițial al psihologului. „Acest raport de evaluare este necesar având în vedere capacitatea individuală de a depăși trauma pierderii unui copil”, se precizează în nota de fundamentare.

Normele prevăd inclusiv modalitatea de prelungire a perioadei de consiliere psihologică în cazul în care intervine decesul unui alt copil, în limita perioadei de șase luni de la data ultimului deces.

Cel mult 250 de lei pentru 50 de minute

Nivelul maxim al sumei ce va putea fi decontată pentru o ședință de consiliere va fi, conform documentului, de 250 de lei. 

„Decontarea serviciilor de intervenţie se asigură în următoarele condiţii:

 a) costul unei şedinţe de consiliere psihologică este de maximum 250 de lei;

 b) durata unei şedinţe de consiliere psihologică este de 50 de minute;

 c) numărul maxim al şedinţelor de consiliere psihologică este de 10 şedinţe;

 d) perioada maximă de derulare a şedinţelor de consiliere psihologică este de 6 luni de la data decesului copilului”, stipulează proiectul de act normativ.

Ministerul Muncii estimează că impactul bugetar pentru punerea în aplicare a legii va fi de 12.000.000 de lei anual, calculat pe baza statisticilor referitoare la decesele copiilor cu vârste de până în 18 ani, înregistrate în anul 2022 și 2023, la prețul de 250 de lei pentru o ședință de terapie, în condițiile în care au fost luate în considerare un număr de 10 ședințe terapeutice alocate ambilor părinți ai fiecărui copil decedat.

Ministerul Muncii așteaptă propuneri, sugestii şi opinii cu privire la acest proiect până la data de 29 august. 

Ședințele de consiliere vor fi decontate din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, conform legii. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri