x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis a promulgat legea care instituie pe 15 octombrie „Ziua părinţilor de îngeri”

Iohannis a promulgat legea care instituie pe 15 octombrie „Ziua părinţilor de îngeri”

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2024   •   12:45
Iohannis a promulgat legea care instituie pe 15 octombrie „Ziua părinţilor de îngeri”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care instituie pe 15 octombrie „Ziua părinţilor de îngeri”, care prevede că părinţii care au trecut prin trauma de a le fi decedat copiii, inclusiv în timpul sarcinii, să beneficieze gratuit de zece şedinţe de consiliere psihologică.

„Se instituie ziua de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată . În scopul marcării , autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice”, prevede legea.

De asemenea, părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, care sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului acestuia, beneficiază de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite, pe o perioadă de şase luni de la respectiva dată.

Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Camera Deputaţilor a aprobat legea, pe 14 mai 2024, cu unanimitate de voturi, în calitate de for decizional.

(sursa: Mediafax)

 

×