Fiecare om e cazul să fie niţel şi propriul medic. Nu în a pune singur diagnosticul suferinţelor lui, nu să facă tratamente auzite de la un vecin. Asta e periculoasa terapie după ureche. Fiecare om, ştiindu-şi bolile stabilite de medic, trebuie să se testeze singur în privinţa unor parametrii ţinând de maladiile pe care le are.
Cardiopatia ischemică este o boală frecventă în rândul maladiilor cardiace. Este vorba de un deficit de irigare cu sânge din pricina depunerilor de grăsimi pe vase, cele care au suprafaţa de curgere a sângelui diminuată. În faza nedureroasă, una din neplăceri este oboseala ce se înstăpâneşte după distanţe mici, bolnavii simt nevoia să se oprească pentru a scăpa de durerile în picioare şi de răsuflarea îngreunată. Aceste opriri din mers ale celor cu cardiopatie ischemică sunt din ce în ce mai dese, oboseala se instalează după distanţe din ce în ce mai mici. Li se spune acestora „privitori la vitrine”, datorită deselor opriri pe care le fac. Suferinzii de cardiopatie ischemică e bine să măsoare din când în când care este diatanţa parcursă până la ivirea oboselii. Află astfel dacă cardiopatia ischemică s-a agravat, dacă numărul de paşi făcuţi până la pragul de oboseală scade semnificativ trebuie consultat medicul. O altă testare la îndemâna bolnavului de cardiopatie ischemică este verificarea numărului de trepte urcate până unde l-au dus puterile, respiraţia. Când opririle în urcarea scărilor s-au înmulţit semnificativ, şi acest simptom trebuie comunicat medicului.
Faza agravată a bolii este cardiopatia ischemică dureroasă, angina pectorală. Apar dureri în piept. Înghiţirea a 1-2 pastile de nitroglicerină opreşte durerea în piept, după 5 minute. Bolnavul trebuie să fie atent, dacă durerea de angină pectorală nu dispare după 1-2 nitroglicerine şi trebuie să fie înghiţite mai multe pastile de nitroglicerină, iar durerea în piept se prelungeşte spre 20 de minute sau chiar mai mult, trebuie chemată salvarea pentru transportarea la spital deoarece poate fi un infarct. Durerea din piept are ecou şi în umărul stâng şi braţul respectiv, chiar până la degete. Este o alarmă când durerea se simte şi în maxilar. Infarctul poate fi anunţat şi de dureri în abdomen. Un mare profesor de medicină spunea că orice durere de la ombilic în sus trebuie suspectată că e cauzată de cord.
Hipertensivii e bine să aibă în familie un aparat de măsurare a tensiunii arteriale. Luarea tensiunii se face cu chibzuinţă, nu trebuie să se exagereze. Tensiunea se măsoară de 2-3 ori pe săptămână. Se măsoară tensiunea şi pe scaun şi în picioare.