Jurnalul.ro Editoriale Testul Monica Macovei

Testul Monica Macovei

de Serban Cionoff    |   

„Legea este egală pentru toți”, acesta este motto-ul pe care Monica Macovei l-a pus pe pagina sa de Facebook și zău că aș crede-o dacă nu ar avea la activ câteva povești care mă pun pe gânduri și mă fac să am solide rezerve că este sinceră. Cel mai recent motiv fiind accidentul petrecut sâmbătă 8 octombrie pe DN 39 care leagă Mangalia de Stațiunea 2 Mai.

Accident soldat cu rănirea gravă a unui motociclist care și acum este internat în spital. Intrăm, așadar, în a treia zi de la accident și până acum, pe canale oficiale, nu avem decât concluziile Poliției Constanța, din care rezultă că a fost deschis dosar de cercetare penală, urmând ca procurorii să stabilească dacă Monica Macovei se face vinovată de accident. Dosar despre care ni s-a comunicat că se află la Parchetul Curții de Apel Constanța, de la care, însă, pe canalele de informați nu avem, deocamdată, alte informații.

 Așa stau lucrurile în ceea ce privește comunicarea pe canalele oficiale în legătură cu acest subiect. Un subiect de real și larg interes public dacă ținem seama că Monica Macovei, personajul său principal, este și rămâne în memoria noastră colectivă ministrul care a aruncat justiția într-o cascadă de abuzuri și de ilegalități în urma cărora nivelul de încredere în această putere a statului de drept s-a prăbușit la cote dramatice. Firește, Monica Macovei nu ar fi putut să profite de prerogativele mandatului de ministru al justiției, dacă nu ar fi avut girul și protecția unor sus-puse personaje, începând cu președintele României. Adică a lui Traian Băsescu. Ceea ce nu îi diminuează uriașa răspundere morală și socială pentru halul inadmisibil îl care a făcut din justiție un instrument de opresiune politică, încălcând, prin aceasta, elementarele drepturi ale  cetățeanului unui stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice.

 Cu toate acestea, nu aș vrea să se creadă că mi-aș freca mâinile de bucurie văzând în ce bucluc a intrat Monica Macovei. Aș vrea, însă, să cred și să sper că în acest caz, atât de dificil din mai multe puncte de vedere, justiția își va face cu adevărat datoria, că va cerceta faptele și le va judeca fără ură dar, mai ales, fără părtinire. Fac deloc întâmplător mențiunea-,,fără părtinire’’-deoarece avem, de pe acum, îngrijorătoare semnale că nu ar fi excluse manevre necurate și jocuri de culise prin care Monica Macovei să fie absolvită de răspundere, dacă nu chiar să fie transformată în victimă a accidentului. Vinovat urmând să fie declarat motociclistul.  În acest sens, a și apărut în spațiul public ideea că ar fi posibil ca dosarul cazului să fie luat de la Parchetul de la Constanța și mutat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.   

  Vă vor mira, poate, asemenea supoziții, dar trebuie să vă adaug că ele vin din partea unor persoane care au o bună cunoaștere, de la sursă, a încurcatelor căi ale justiției reformate(eu i-aș spune: deformate!) de către Monica Macovei și băieții săi. O fi având el, Victor Ponta, multe bune și mai puțin bune la activ dar nu am știință ca autorități în știința dreptului să îi pună la îndoială, competența în materie. Așa că, de data asta, cred ar trebui să luăm în serios avertismentele sale.

  Cât privește startul campaniei de inocentare a Monicăi Macovei și de transformare a sa într-o victimă a unor vendete politice, a PSD-iștilor în primul rând, nu este câtuși de puțin întâmplător că starul campaniei de influențare a cursului cercetării dosarului,  a fost dat de către însăși Monica Macovei. Care a postat pe pagina sa de Facebook un text în care  scrie negru pe alb că motociclistul este cel care a intrat pe banda sa și că ea nu a pierdut nici-o secundă controlul mașinii. Text preluat cu celeritate pe anumite canale ale mediei alternative, canale care, imediat după aceea, au lansat scenariul unor malefice tentative de a o pedepsi pe marea militantă a cauzei (in)justiției.

Înclin, așadar, să cred că asemenea ipoteze, oarecum plauzibile, ca și speculațiile tendențioase pe marginea cazului, ar fi putut fi prevenite dacă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța ar fi dat presei și opiniei publice informații despre stadiul cercetărilor, eventual despre pașii procedurali care urmează să fie parcurși. Ori, din câte cunosc, asta nu s-a întâmplat.  Și este regretabil că nu s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât, odată ajuns pe masa de lucru a procurorilor, respectivul dosar poate să dea naștere unor noi semne de întrebare. Despre care, fără nici-o supărare, vreau să discutăm mai departe.

Mă refer la faptul că persoana care va prelua acest caz caz face parte din breasla procurorilor, adică a celor cărora, ministru de justiție fiind, Monica Macovei  le-a acordat statutul de magistrați. Decizie la care, deși la vremea când a fost luată, dar și după aceea, a provocat multe controverse, Monica Macovei, ea însăși procuror fiind, nu a renunțat în ruptul capului. S-ar putea, prin urmare, ca, pus în fața evidențelor, respectivul procuror sau, mai departe, șefii săi pe linie ierarhică, să se gândească dacă nu cumva, în cazul în care se vor confirma concluziile polițiștilor și se va dovedi că Monica Macovei este vinovată de producerea gravului accident și că trebuie trimisă în judecată, decizia ar putea fi considerată ca un gest de ingratitudine față de cea care le-a acordat statutul de magistrat.

Iată de ce consider că ,în cazul de față, nu numai procurorii Parchetului Constanța ci însăși lumea justiției din țara noastră, se află în fața unui test  de care depind prestigiul și credibilitatea lor în fața societății românești. O societate amenințată de multiple și dureroase crize și marcată, nu odată, de lipsa unor soluții valide și durabile. Soluții care nu pot fi gândite și puse în act fără aportul unei justiții cu adevărat profesioniste și efectiv independente. 

Subiecte în articol: Monica Macovei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri