Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa, între ciocanul UE și nicovala DUP

Theresa, între ciocanul UE și nicovala DUP

de Şerban Mihăilă    |   

După ce ajunsese la un compromis cu UE asupra frontierei irlandeze la ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, premierul britanic, Theresa May, s-a răzgândit brusc, în aceeași zi, atunci când lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, Arlene Foster, a spus că nu va susține un astfel de acord. Foster, care asigură majoritatea parlamentară a guvernului de la Londra, o pune pe May într-o situație dificilă.    

Șefa executivului de la Londra, Theresa May, se află sub o presiune enormă pentru găsirea unei soluții rapide în privința statutului graniței irlandeze în momentul în care Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. Subiectul este un  obstacol major în calea demarării negocierilor comerciale dintre Regatul Unit și UE, principalul obiectiv al cabinetului condus de May în perioada următoare. Presa internațională anunța, luni, că Londra și Bruxelles-ul au găsit o formulă de compromis asupra unui acord legat de statutul frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Surse oficiale europene confirmau că Marea Britanie ar fi acceptat să mențină în Irlanda de Nord, după Brexit, reguli similare celor de pe piața unică europeană și din uniunea vamală. După apariția acestei informații, Arlene Foster, lidera Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), formațiune ale cărei mandate în Camera Comunelor asigură  majoritatea parlamentară a executivului condus de May, a declarat că nu va susține un astfel de acord. Pe un ton categoric, ea a precizat că Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiași termeni ca restul Regatului Unit. Imediat, în aceeași zi, Theresa May s-a răzgândit în privința înțelegerii negociate cu UE. Fostul ministru britanic pentru Brexit, David Jones, a descris ziua de luni drept „una extrem de dificilă”, adăugând că Theresa May „va trebui să discute mult” cu lidera DUP, scrie BBC. Jones este de părere că DUP a fost informat dinainte, de către Londra, în legătură cu termenii generali ai negocierilor ce urmau să fie purtate cu UE, însă nu a știut formularea exactă a înțelegerii. „Suntem obișnuiți cu premieri care se duc la Bruxelles, se ceartă cu UE și se întorc fără să fi ajuns la o înțelegere, dar este jenant să ajungi la un consens cu blocul comunitar și să te cerți apoi cu ai tăi”, a spus el. Pe plan intern, Theresa May este presată să ajungă cât mai repede la o înțelegere post-Brexit asupra relațiilor comerciale dintre Marea Britanie și UE, însă pentru a atinge acest obiectiv trebuie să cadă mai întâi de acord cu Bruxelles-ul în privința „facturii” de ieșire din blocul comunitar, a drepturilor cetățenilor comunitari în Regatul Unit, precum și a statutului frontierei irlandeze.

„Suntem obișnuiți cu premieri care se duc la Bruxelles, se ceartă cu UE și se întorc fără să fi ajuns la o înțelegere, dar este jenant să ajungi la un consens cu UE și să te cerți apoi cu ai tăi”.

David Jones

Subiecte în articol: Theresa May
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri