Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tinerii români nu vor un job de 2.000 de euro pe lună: "Ai pauze de masă, de țigară și cafea dar muncește și fii serios"

Tinerii români nu vor un job de 2.000 de euro pe lună: "Ai pauze de masă, de țigară și cafea dar muncește și fii serios"

de Redacția Jurnalul    |   

În țara noastră sunt locuri de muncă bine plătite dar rămân neocupate.

Astfel că fermierii oferă salarii atractive pentru munci agricole specializate dar se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă.

Tractoriștii sunt printre cei mai căutați lucrători, cu salarii care pot ajunge la 15.000 de lei (aproximativ 3.000 de euro) pe lună, notează Termene.ro. 

Însă mulți români calificați în această meserie au plecat în străinătate, iar acum nu mai vor să se întoarcă.

Mai mult, fermierii spun că tinerii vor mașini de lux și vile, nu mai iau vor munci grele și evită sectorul agricol.

"Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, spune Dan Câmpean, fermier, care a subliniat că cei care fac ore suplimentare ajung să câștige şi mai mult, potrivit adevărul.ro.

În România există 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, se află în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa termine liceul, indiferent de profil.

"Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, transmite Antena3 CNN.

 

Subiecte în articol: munca job tineri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri