Jurnalul.ro Ştiri Externe Toate părţile implicate în războiul din Yemen sunt responsabile de crime de război, spune ONU

Toate părţile implicate în războiul din Yemen sunt responsabile de crime de război, spune ONU

Indivizi aflaţi la cele mai înalte nivele în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, guvernul din Yemen şi rebelii Houthi au comis încălcări grave ale legii internaţionale în Yemen, respectiv crime de război, potrivit experţilor ONU, notează The Guardian.

Potrivit unui raport publicat marţi, experţii ONU cataloghează abuzuri, precum violul, tortura, dispariţiile şi “deprivarea de dreptul la viaţă”,  în timpul conflictului de trei ani din Yemen, în care rebelii Houthi şi aliaţii lor se luptă cu coaliţia condusă de Arabia Saudită.

Într-o  secţiune particulară a raportului, cei trei experţi spun că Arabia Saudită şi coaliţia sa nu au reuşit să consulte lista lor de locuri în care nu trebuie să deschidă focul. Astfel, peste 30.000 de zone din Yemen au fost ţinta atacurilor, inclusiv tabere de refugiaţi şi spitale. De asemenea, aceştia spun că forţele aeriene ale Arabiei Saudite nu au cooperat cu ei în privinţa procesului de direcţionare.

“În ciuda severităţii situaţiei continuăm să-i privim cu o  completă nepăsare pe oamenii din Yemen”, a spus unul dintre autorii raportului, Charles Garraway.

Raportul de 41 de pagini, bazat pe vizite în mai multe locuri din Yemen, spune că atacurile aeriene ale coaliţiei au cauzat cele mai multe decese între civili, fiind direcţionate spre zone rezidenţiale, magazine, funeralii, nunţi, centre de detenţie, situri religioase şi facilităţi medicale.

“Există puţine dovezi pentru orice fel de încercare din partea părţilor de a minimaliza victimele civile”, a spus un alt membru, Kamel Jendoubi.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri