Totuși, cu toate că mulți dintre ei s-au obișnuit cu acest stil de muncă și sunt reticenți în ceea ce privește întoarcerea la birou, există și un număr destul de mare de persoane cărora ideea de a lucra de acasă nu le surâde atât de mult, iar, din diferite motive, sunt motivați să revină și să lucreze fizic, așa cum se obișnuia, în majoritatea cazurilor, înaintea pandemiei.
1. Interacțiunea directă cu echipa
Conform unui studiu realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, 43% dintre angajații români consideră că interacțiunea cu colegii în afara biroului determină o creștere a coeziunii echipei și a productivității pe termen lung. De asemenea, un alt studiu recent remarcă faptul că două treimi dintre români consideră că sistemul hibrid va domina anul 2023.
Astfel, mai ales la locurile de muncă în care proiectele sunt realizate în echipă, interacțiunea dintre angajați este un factor decisiv. Există o nevoie certă de coeziune între aceștia, de înțelegere și de respect reciproc, pentru a reuși să finalizeze sarcinile pe care le au de îndeplinit cu succes, pentru a se sincroniza unul cu celălalt. În acest mod, socializarea eficientă poate avea loc prin intermediul interacțiunii directe unul cu celălalt, printr-un dialog purtat față în față și nu în spatele ecranelor și al tastaturii.
De asemenea, o bună comunicare între angajați poate fi dezvoltată și prin intermediul pauzelor petrecute unul cu celălalt, fie la restaurantul companiei, fie într-un spațiu verde și, de ce nu, interacțiunea dintre aceștia poate continua și dincolo de programul obișnuit, în timpul liber. Buna comunicare internă nu numai ca determină o atmosferă fără tensiuni la muncă, ci atât eficiența cu care se lucrează, cât și rezultatele, sunt îmbunătățite.
2. Flexibilitatea programului
S-a remarcat o creștere considerabilă în rândurile companiilor care aleg sistemul hibrid de muncă. Astfel, acesta presupune 3-4 zile petrecute la birou, iar celelalte zile de muncă online. Acest sistem încurajează flexibilitatea angajaților, motiv pentru care se arată extrem de mulțumiți, cu atât mai mult cu cât munca online nu presupune doar biroul de acasă, ci și din alte spații (de exemplu, dintr-o cafenea, dintr-un parc sau, dacă îți permite semnalul și timpul, dintr-o călătorie în altă țară sau în alt oraș).
Această flexibilitate îi determină pe angajați să fie mulțumiți, deoarece nu mai pierd timp în trafic și reușesc să își petreacă timpul mai mult cu cei dragi, într-un spațiu în care se simt confortabil. Evident, ca acest sistem să dea roade, este nevoie de un echilibru între flexibilitate, confort, colaborare și, totodată, între viața profesională și cea personală a angajaților.
3. Posibilitatea de a delimita domeniul personal de cel profesional
Cu toate că poate fi extrem de comod să lucrezi din propria locuință, fără să îți petreci numeroase ore în trafic, fără să fii nevoit să te aranjezi, să îți calci hainele, să ieși din casă, uneori se poate transforma într-o rutină. De aceea, munca de la birou poate avea diferite beneficii, mai ales atunci când te simți acaparat de rutina vieții cotidiene, pentru că ieși din casă, socializezi cu colegii, vezi alte locuri și alte figuri față de cele obișnuite.
Totodată, atunci când lucrezi de la un birou, există, cu certitudine, o delimitare între viața personală și profesională, în timp ce, atunci când te afli acasă, serviciul tău se desfășoară între pereții locuinței și îți va lipsi, fără îndoială, dinamica de la muncă. În plus, e foarte probabil să fii tentat să iei pauze mai dese, să fii distras de cei de acasă și, astfel, și performanța ta de la serviciu poate scădea considerabil.
Așadar, cu toate că munca online are avantajele ei care nu pot fi negate, mai multe persoane preferă totuși sistemul hibrid, deoarece acesta poate oferi un echilibru în ceea ce privește flexibilitatea, colaborarea, diminuarea senzației de rutină, comunicarea internă.
Sursa foto: pexels.com