Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU a descoperit noi dovezi ale torturii în masă a ucrainenilor, inclusiv violența sexuală împotriva victimelor de sex masculin

ONU a descoperit noi dovezi ale torturii în masă a ucrainenilor, inclusiv violența sexuală împotriva victimelor de sex masculin

de Redacția Jurnalul    |   

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a identificat noi dovezi care demonstrează existența unor modele comune de tortură aplicate de autoritățile ruse împotriva civililor ucraineni și a prizonierilor de război în teritoriile ocupate ale Ucrainei și în Federația Rusă.

Comisia a anunțat acest lucru luni, în ultima sa actualizare adresată Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, informează Ukrinform.

„Răspândirea geografică extinsă a locațiilor și prevalența modelelor comune în modul în care este comisă tortura demonstrează că aceasta a fost utilizată ca o practică obișnuită și acceptabilă, cu un sentiment de impunitate”, a declarat Comisia.

Investigațiile suplimentare ale Comisiei privind cazurile de tortură oferă dovezi că „autoritățile ruse au comis acte de tortură în regiunile ucrainene pe care le-au ocupat”, iar „noile dovezi întăresc concluzia anterioară a Comisiei, conform căreia tortura comisă de autoritățile ruse a fost generalizată”.

„Comisia a identificat elemente comune suplimentare în utilizarea torturii de către autoritățile ruse, consolidând concluzia sa anterioară că aceasta a fost sistematică. Un element este consecvența practicilor violente aplicate în centrele de detenție unde au fost deținuți ucraineni în Federația Rusă, precum și reproducerea acestor practici în mai multe penitenciare mari din zonele ocupate ale Ucrainei. Un alt element comun care reiese din probe indică o utilizare coordonată a personalului din serviciile specifice ale Federației Ruse implicat în tortură în toate centrele de detenție investigate de Comisie”, se arată în actualizare.

Comisia a menționat că un alt element comun este utilizarea frecventă a violenței sexuale, în principal împotriva victimelor de sex masculin, ca formă de tortură în aproape toate aceste centre de detenție.

În plus, Comisia ia act de mărturiile foștilor deținuți cu privire la personalul penitenciarelor din Federația Rusă, care se referă la ordinele de aplicare a tratamentelor brutale. Mărturiile ilustrează, de asemenea, faptul că, în unele centre de detenție, autoritățile ruse de rang superior au ordonat, au tolerat sau nu au luat nicio măsură pentru a opri astfel de tratamente.

Comisia a continuat să documenteze atacurile cu arme explozive care au afectat obiective civile în zone populate, având consecințe devastatoare. Ea a investigat atacuri care au vizat instituții medicale, obiecte culturale, clădiri rezidențiale și supermarketuri în teritorii aflate sub controlul guvernului ucrainean.

„Continuându-și investigația privind valurile de atacuri la scară largă ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei - unele dintre acestea având ca rezultat întreruperi de curent care au afectat milioane de civili - Comisia a găsit noi dovezi ale impactului acestor atacuri asupra sănătății și bunăstării populației”, se menționează în actualizare.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a fost înființată de Consiliul pentru Drepturile Omului la 4 martie 2022, conform Rezoluției 49/1, pentru a investiga toate presupusele încălcări și abuzuri ale drepturilor omului, încălcări ale dreptului internațional umanitar și infracțiuni conexe în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: tortura Rusia soldati
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri