Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței secrețiilor organismului.
Datorită acestei schimbări a consistenței, secrețiile devin mai uscate și aderente, asemănător unui mucus lipicios ce se întărește, acumularea acestora determinând în timp alterarea anumitor organe și în final, distrucția acestora. De obicei, cele mai afectate organe sunt plămânii și pancreasul, apărând o mulțime de probleme, de la cele respitarorii, de digestie și nutriție, până la cele legate de creștereși dezvoltare.
Această boală este prezentă încă de la naștere și se manifestă de obicei în primii ani de viață, dar sunt și cazuri rare în care este descoperită mai târziu, chiar și la vârsta de adult, prezentând o evoluție cronică progresivă și potențial letală. În absenţa unui diagnostic precoce, în perioada de nou-născut sau în primii ani de viaţă,şi a unui tratament corect aplicat, şansele de supravieţuire nu depăşesc vârsta de preşcolar.
Ce organe sunt afectate de fibroza chistică și cum se tratează?
............