Jurnalul.ro Special Reportaje Moda vine de la Pucioasa: Trandafirii aplicați pe rochii de un artist plastic au inspirat noile tendințe

Moda vine de la Pucioasa: Trandafirii aplicați pe rochii de un artist plastic au inspirat noile tendințe

de Diana Scarlat    |   

Cristiana Paloș este unul dintre puținii artiști plastici care nu s-au apucat de creație pentru a vinde, ci pentru a face artă de dragul artei. La Pucioasa, în județul Dâmbovița, are un imens atelier, unde transformă toate tipurile de materiale în flori și în obiecte de artă, din 2010, de când a început să și participe la diverse expoziții. A oferit și o nouă interpretare artei care reciclează mai multe tipuri de materiale. Săptămâna aceasta a organizat Ziua Porților Deschise, pentru cei care au dorit să-i admire creațiile și să înțeleagă felul în care orice rest de material textil sau chiar hârtie de ziar, carton și plantă din curte poate deveni o floare decorativă, pe un tablou sau pe un obiect vestimentar. 

Artista Cristiana Paloș a făcut un masterat de doi ani în arte plastice, după alți doi ani de studiu ca observator, la Universitatea de Arte din București, pentru că a vrut să învețe temeinic toate tehnicile și secretele creațiilor, de la profesioniști. Fiind absolventă a Academiei de Studii Economice, din perioada regimului comunist, avea deja o meserie care i-ar fi permis să se apuce de creație artistică doar ca un hobby, însă creatoarea spune că și-a dorit să învețe mai întâi toate secretele artelor plastice. Era visul ei din anii de liceu, pe care a vrut să-l urmeze la maturitate, deși nu și l-a transformat în meserie sau în sursă de câștig.

În 2005, după ce a considerat că toate problemele din viața de zi cu zi erau rezolvate (toți copiii s-au căsătorit și au plecat la casele lor), și-a făcut cadou studiul aprofundat, la cea mai bună universitate din țară. A mers la București, a întrebat dacă poate să asiste la unele cursuri, a fost acceptată, iar după doi ani și-a început masteratul în arte plastice, pe care l-a finalizat în 2009.

Rochiile, ca obiecte de decor

La Ziua Porților Deschise, organizată de artistă la atelierul ei, săptămâna aceasta, la Pucioasa, Cristiana Paloș a povestit publicului foarte numeros care a răspuns invitației, pentru a-i admira creațiile, că a ales arta vestimentară pentru studiu, constatând că le include pe toate celelalte. 

Primul gând al artistei a fost acela de a crea flori. A transformat toate tipurile de materiale în trandafiri și în alte flori, după cum îi dictează forma sau textura materiei pe care o folosește. Iar pentru că florile aveau nevoie de un loc pe care să fie puse cât mai bine în valoare, s-a apucat să creeze rochii.

Cea mai mare atracție a evenimentului organizat de creatoare a fost, bineînțeles, creația vestimentară. Deși rochiile expuse sunt doar obiecte de decor, se pot face, pe aceleași modele, rochii care să poată fi purtate la evenimente deosebite. Creatoarea a vrut să exprime o idee complexă prin intermediul fiecărei rochii cu flori, iar fiecare are povestea proprie, dintr-o anumită perioadă a evoluției în domeniul artistic.

La masterat a-nvățat să se joace cu formele și ideile

Iar Cristiana spune că ideile cele mai bune i-au venit din... joacă. Acea joacă pe care o practică toți studenții și profesorii de la Universitatea de Arte Plastice, încercând să transforme orice obiect în operă de artă. 

Tot așa s-au născut și crizantemele decorative. Artista a povestit că după ce crease trandafiri din materiale textile, i-a fost milă să arunce resturile care arătau ca și cum ar fi vrut să devină și ele obiecte de artă, iar atunci i-a venit ideea să le adune și să le dea o nouă formă. Primele crizanteme create de artistă sunt din anul 2010, făcute după finalizarea masteratului. 

Din aceeași perioadă sunt și rochiile cu trandafiri. Deși Cristiana Paloș nu a vândut până acum nimic din ceea ce a creat, ci doar a expus, astăzi există deja un trend vestimentar care a preluat decorațiunile cu trandafiri lansate de artistă în perioada 2010-2012. Dar trandafirii creați de Cristiana sunt mult mai elaborați decât cei care se găsesc acum pe obiectele vestimentare pret-a-porter, pentru că fiecare floare are povestea ei, fiecare formă fiind dată de materialul din care a fost creată.

Fie că le-a aplicat pe tablouri, pe rochii sau pe cărți decorative, florile Cristianei au particularități pe care nu le vor avea niciodată cele făcute doar pentru a decora haine de serie. Pe aceeași idee, artista a revoluționat și reciclarea materialelor, reușind să facă artă pură din hârtii, cartoane, frunze, pănuși și diverse plante pe care le are în grădină și care au inspirat-o în creație.

Există un trend al reciclării prin crearea unor obiecte decorative din toate aceste tipuri de materiale, însă Cristiana a mers mai departe, prin organizarea câte unei povești pentru fiecare tip de material reciclat și transformat în obiect de artă, iar fiecare poveste s-a transformat într-o expoziție cu tema de la care a pornit creația. 

Abia acum, după ce a ajuns la o maturitate artistică, în urma celor aproape 20 de ani de învățare continuă și mai multe expoziții, pe teme diverse, artista se pregătește să împărtășească din secretele  creației și publicului larg, prin organizarea unor workshop-uri. Iar seria expozițiilor va continua, cu noi obiecte de artă. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri