În noul context al organizării cupelor europee, cu tururi preliminare într-o singură manșă pentru Europa League, cu meciul disputat acasă sau în deplasare, șansele ca echipele românești să acceadă în grupele cupelor europene devin tot mai mici. Doar campioana CFR Cluj s-ar putea strecura cu ceva noroc în Europa League, pentru că merge pe „traseul campioanelor” și mai are o șansă. Celelalte reprezentante ale Ligii 1 pot spera la cel mult 1-2 tururi preliminare.
Peste câteva zile, echipele românești își vor afla adversarele din preliminariile cupelor europene. Spre deosebire de anii trecuți, în această toamnă totul se va desfășura pe repede-înainte, fără meciuri tur-retur și cu un calendar înghesuit cu partide din trei în trei zile, dacă adăugăm la program și restul meciurilor din campionate și cele ale echipelor naționale.
FCSB nu mai este cap de serie
Prăbușirea coeficientului FCSB din ultimii ani, prin neparticiparea în grupele cupelor europene, a scos-o din lista capilor de serie la tragerea la sorți. Astfel, adversarii vor fi unii foarte dificili, cu excepția primului tur preliminar. Pentru tururile II, III și play-off, FCSB se va duela cu echipe necampioane din Cehia, Franța, Anglia, Germania, Spania sau Olanda, sarcină foarte grea. În cazul fericit în care formația lui Gigi Becali ar ajunge în play-off-ul Europa League, adversare i-ar putea fi Tottenham, Wolfsburg, Sporting Lisabona, PSV Eindhoven sau Galatasaray, sarcină imposibilă.
Nici până în ultima etapă de accedere în grupe FCSB nu va avea meciuri ușoare, adversare putând fi Legia Cracovia, ȚSKA Sofia, IFK Goteborg, Aris Salonic, Aberdeen, Lech Poznan, Alanyaspor, Charleroi, Servette, echipe mai bine cotate în ultimii ani.
Campioana are o șansă în plus
CFR Cluj, față de celelalte reprezentante ale României, beneficiază de un avantaj. Astfel, dacă va fi eliminată din preliminariile Champions League, va juca în turul următor al Europa League și, în funcție de ce echipe vor mai ajunge acolo, fiind pe traseul formațiilor campioane, ar putea fi chiar cap de serie în turul III sau play-off. În orice caz, jucătorii clujeni au ca obiectiv grupele Europa League. „Să ne vedem lungul nasului. Nu putem spera la grupele Champions League. Europa League e mai accesibilă”, a declarat, după meciul de la Craiova, Ciprian Deac.
Universitatea Craiova și Botoșani speră să facă imposibilul
Spre deosebire de CFR și FCSB, celelalte două reprezentante în preliminarii, U Craiova și FC Botoșani, au o misiune infinit mai dificilă. Acestea nu vor fi în nicio etapă capi de serie și riscă eliminarea din cupe chiar de la primul tur preliminar, unde ar putea da peste Partizan Belgrad, Malmö FF, Rosenborg sau Maribor. Ar urma, în cazul accederii în turul II, adversare ca Charleroi, FC Aberdeen, ȚSKA Sofia sau IFK Goteborg.
Casele de pariuri nu ne dau șanse
Un barometru care s-a dovedit de multe ori cel mai apropiat de realitate, casele de pariuri, ne așază în a treia urnă valorică. Doar CFR și FCSB sunt cotate cu 63%, respectiv 32%, șanse să intre în grupele Europa League. În ceea ce privește pe Universtitatea Craiova și FC Botoșani, cotele acestora de a juca în grupe sunt 3%, respectiv 2%. Tot 2% are cotă CFR-ul de a accede în UEFA Champions League.
Ne pregătim pentru UEFA Europa Conference League
După cum Jurnalul a mai scris, de anul viitor va mai exista o competiție europeană intercluburi, UEFA Europa Conference League, un fel de „Divizia C” a cluburilor europene. Ei bine, din 2021-2022 echipele noastre vor avea acces doar în această competiție. Numai campioana își va începe campania în Champions League, în foarte dificilele tururi preliminare, după care ar putea fi retrogradată spre Europa League și, dacă va fi eliminată și de acolo, va ajunge și ea tot în Europa Conference League. UEFA ne-a arătat unde ne este locul în acest moment, când prăpastia dintre echipele mari și restul s-a căscat tot mai mult. Grav este că în acest moment suntem deja în al treilea eșalon valoric, cu mari șanse să coborâm și mai mult.
CFR ne-a ridicat patru locuri
Pe de altă parte, de când cu noua competiție, în care nivelul echipelor este cu mult mai scăzut față de UCL și UEL, reprezentantele noastre pot acumula puncte prețioase care ne pot duce „mai sus” în clasamentul coeficienților. În ceea ce privește clasamentul pentru anul viitor, prin performanța CFR-ului din această ediție de Europa League în care a ajuns până în primăvara europeană, coeficientul a crescut cu 1,7 puncte și am „sărit” patru locuri, de pe 30 pe 26, depășind Azerbai