Jurnalul.ro Ştiri Externe Propaganda nord-coreeană a dat primul mesaj în „Cazul Travis King”: soldatul american a fugit de rasismul din armată 

Propaganda nord-coreeană a dat primul mesaj în „Cazul Travis King”: soldatul american a fugit de rasismul din armată 

de Redacția Jurnalul    |   

Korean Central News Agency (KCNA), agenția oficială de presă nord-coreeană, a difuzat primele informații despre soldatul american care, în urmă cu o lună, a trecut granița din Sud în Nord, în timpul unei vizite ca turist. KCNA susține că soldatul de culoare Travis King a fugit în țara comunistă pentru a scăpa de „maltratările inumane și discriminarea rasială” din armată.

 

În replică, autoritățile americane au spus că nu pot verifica afirmațiile și încearcă să negocieze eliberarea lui King prin intermediul Comandamentului ONU care conduce zona de graniță și are o linie telefonică directă cu armata nord-coreeană. Pentagonul a anunțat că singura sa preocupare este recuperarea în siguranță a militarului său. 

 

Phenianul nu a oferit informații privind modul în care urmează să trateze cazul soldatului american și nici despre condițiile în care este ținut, însă a spus că acesta a recunoscut că a intrat ilegal în țară. Menționarea acestui lucru sugerează că Nordul nu se gândește să-l rețină pe King, chiar dacă soldatul și-ar dori acest lucru - este de părere Christopher Green, senior consultant al think-tank-ului International Crisis Group. „Nu e deloc surprinzător. Dacă s-ar întâmpla asta, și-ar pierde toată valoarea politică pentru ei”.

 

King făcea parte din forțele americane staționate în Coreea de Sud și își petrecuse ultimele două luni înainte de dezertare într-o închisoare, fiind acuzat de agresiune. El urma să ajungă în SUA, pentru continuarea procedurilor disciplinare.

 

Familia soldatului a declarat presei că acesta afirmase că s-a confruntat cu rasismul în armată. De asemenea, rudele sale au mai spus că sănătatea mintală a lui Travis King a fost afectată în timpul detenției din Coreea de Sud.

 

Bucuria Phenianului

 

Fuga lui King, care prilejuiește acum afirmații despre rasism și problemele din societatea americană, este un adevărat cadou făcut Phenianului. Consiliul de Securitate ONU organizează astăzi o reuniune dedicată analizării situației drepturilor omului în Coreea de Nord, prima din 2017 încoace.

 

Profitând de ocazie, presa nord-coreeană a scris: „Statele Unite nu se mulțumesc să încurajeze discriminarea și crimele legate de arme, ci impun și altor țări standarde «neetice» privind drepturile omului”.

 

În cursul anchetei, Travis King și-a exprimat dorința de a căuta un refugiu în Coreea de Nord sau o țară terță, spunând că este dezamăgit de inechitatea din societatea americană

KCNA 

Subiecte în articol: travis king armata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri