Jurnalul.ro Timp liber Tricou istoric al Uruguayului de la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, scos la licitație

Tricou istoric al Uruguayului de la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, scos la licitație

de Redacție Jurnalul    |   

Un tricou de fotbal istoric, singurul exemplar cunoscut care a supraviețuit din tricourile purtate de echipa națională a Uruguayului atunci când a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, va fi scos la licitație miercuri la Montevideo, capitala Uruguayului.

Uruguayul a câștigat două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, la Paris în 1924 și la Amsterdam în 1928, ambele titluri fiind revendicate de națiunea "charrúa" ca fiind titluri de campion mondial de fotbal, deoarece organismul de conducere al fotbalului mondial a acceptat la Congresul din 1924 să preia responsabilitatea organizării turneelor olimpice de fotbal (1924 și 1928) cu condiția ca turneele olimpice de fotbal să se desfășoare în conformitate cu regulamentul FIFA, „recunoscând turneul ca fiind un campionat mondial de fotbal", potrivit site-ului oficial al Asociației Uruguayene de Fotbal (AUF).

Tricoul purtat la ceea ce Uruguayul consideră a fi prima Cupă Mondială, desfășurată la Paris, în timpul celei de-a opta ediții a Jocurilor Olimpice din epoca modernă, va fi scos la licitație la Montevideo, capitala țării sud-americane situată pe malul râului Rio de la Plata.

Tricoul purtat de atacantul Ángel Romano (28 de goluri în 70 de meciuri în 16 ani la echipa națională), care a jucat în meciul în care Uruguayul a obținut prima medalie olimpică, cu 3-0 în fața Elveției, la Colombes, la periferia Parisului, va pleca de la 90.000 de dolari, potrivit casei de licitații Zorrilla.

Sebastián Zorrilla, directorul casei de licitații, a declarat, citat de insidethegames, că a primit numeroase cereri de informații despre această piesă din partea unor colecționari și instituții din străinătate, inclusiv FIFA, organizatorul primului campionat olimpic de fotbal, care a precedat organizarea Cupei Mondiale pentru acest sport.

„Am dori ca acesta să rămână în muzeul Asociației Uruguayene de Fotbal (AUF), dar vom vedea ce se va întâmpla", a spus Zorrilla.

Tricoul a ajuns la el prin intermediul unui colecționar privat care l-a cumpărat de la un alt colecționar care îl cumpărase de la nepotul jucătorului: „Știm cum a ajuns aici, ceea ce nu știm este unde va ajunge.

Pe lângă tricoul istoric, un alt tricou legendar va fi scos la licitație, deși cu un preț de pornire mai mic (50.000 de dolari). Acest tricou a fost purtat de fundașul stânga al lui Penarol, Ernesto Mascheroni, în timpul primei Cupe Mondiale FIFA de la Montevideo, în 1930, când Uruguay a fost încoronată campioană, după ce a învins Argentina.

Ambele tricouri sunt confecționate din bumbac și nu au numere pe spate, așa cum se obișnuia la acea vreme. Ele sunt de origine certificată. Tricoul lui Romano este marcat cu numele său alături de numărul 1924, dar nu are niciun branding. Tricoul lui Mascheroni poartă eticheta firmei engleze St. Margaret, care aproviziona echipele europene și sud-americane la acea vreme.

Printre cele 180 de obiecte sportive care vor fi puse în vânzare se numără o tabacheră de argint și aur pe care un grup de uruguayeni din Paris i-a oferit-o căpitanului echipei, José Nasazzi, în timpul unei cine la Palais d'Orsay pentru a sărbători victoria la Jocurile Olimpice, precum și o medalie de aur acordată campionilor.

Există, de asemenea, un baston de suvenir din Paris 1924, oferit lui Nasazzi de către proprietarul casei în care s-a cazat echipa Celeste. „A pus steagul uruguayan pe el pentru a încuraja echipa", a explicat Zorrilla, arătând un catarg interior ascuns în interiorul bastonului, cu rămășițe ale drapelului național înfășurat în mătase.

Printre numeroasele documente, fotografii, medalii și tricouri de fotbal se află un tricou al lui Napoli cu numărul 10 din sezonul 1987-1988, semnat de Diego Maradona și autentificat de James Spence Authentication din Statele Unite.

Sunt scoase la licitație obiecte de la toate campionatele majore: un tricou de la prima Cupă Mondială din 1930, insigne acordate delegației uruguayene la Jocurile Olimpice din 1928 și un document semnat de întreaga echipă câștigătoare a Cupei Mondiale din 1950.

Licitația va avea loc cu prezență fizică la sediul Zorrilla Subastas din centrul orașului Montevideo, pe 19 iunie, la ora locală 15:00 (18:00 GMT), cu posibilitatea de a licita online prin intermediul platformei Invaluable din Statele Unite și Drouot din Franța.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri