Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va recurge la prerogative speciale de urgenţă pentru a ocoli votul Congresului, care refuză să aprobe fondurile cerute de şeful statului pentru construirea unui zid împotriva imigraţiei ilegale la frontiera cu Mexicul, relatează vineri Reuters, dpa şi AFP.
Trump a lansat acest avertisment joi în cursul unei vizite în oraşul texan McAllen, la graniţa dintre SUA şi Mexic, sub ochii vigilenţi ai ofiţerilor de frontieră americani, veniţi la lucru deşi nu mai sunt plătiţi din cauza blocajului guvernamental creat de disputa dintre preşedinte şi Congres.
"Putem declara stare de urgenţă naţională. N-ar trebui să facem asta. E o chestiune de bun simţ", a declarat presei liderul de la Casa Albă.
Trump insistă ca legea bugetului să cuprindă şi 5,7 miliarde de dolari pentru un zid-barieră la graniţa cu Mexicului, una din cele mai vechi promisiuni ale sale de campanie, dar căreia democraţii din Congres i se opun. Confruntarea a dus la paralizarea a circa un sfert din instituţiile guvernamentale şi circa 800 de mii de angajaţi guvernamentali nu mai sunt plătiţi de aproape trei săptămâni. Actualul "shutdown" ar putea doborî recordul celui de 21 de zile din 1995-1996, din timpul lui Bill Clinton, dacă nu se ajunge la un compromis până vineri la miezul nopţii.
Preşedintele republican şi-a anunţat deplasarea la Forumul economic mondial de la Davos, în Elveţia, prevăzut să înceapă la 22 ianuarie, semn că este pregătit pentru prelungirea crizei.
"Sincer, China mi se pare în multe privinţe mult mai cinstită decât Chuck şi Nancy cei plângăcioşi. Chiar aşa e", a adăugat Trump, referindu-se la preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul democraţilor din Senat Chuck Schumer.
Şeful statului a explicat că avocaţii săi i-au spus că are dreptul să recurgă la prerogativa declarării unei urgenţe naţionale pentru a-şi finanţa zidul. "Am dreptul absolut de a declara urgenţă naţională. Nu sunt gata să fac acest lucru, dar dacă va trebui o voi face", a afirmat Trump în faţa presei la Casa Albă.
Senatorul Joe Manchin, un democrat moderat care cultivă relaţii bune cu preşedintele, a menţionat în faţa reporterilor că declararea stării de urgenţă naţională ar fi "o greşeală, dar probabil ar fi singura cale de ieşire" din impas a preşedintelui. Dacă Trump va face acest lucru, a apreciat Manchin, Senatul va adopta imediat legislaţia necesară finanţării agenţiilor federale care au fost închise.
"N-am fost niciodată mai pesimist ca acum în privinţa unui progres. Nu văd nicio cale de ieşire", a mărturisit la rândul său senatorul republican Lindsey Graham, un aliat al lui Trump.
În cursul vizitei în Texas, Trump a ascultat relatările unor localnici care au povestit cu ochii în lacrimi despre membri de familie ucişi de imigranţi ilegali şi i-au fost arătate pungi cu heroină şi marijuana, arme şi o geantă plină cu bani confiscate de agenţii de frontieră.
Donald Trump susţine că valuri de imigranţi clandestini şi droguri ilegale intră în SUA pe la graniţa cu Mexicul, în pofida statisticilor care arată că imigraţia ilegală a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, iar o mare parte din transporturile de droguri vin în SUA pe la punctele de acces legale.
Un responsabil al patrulelor de graniţă locale, Raul Ortiz, i-a spus joi lui Trump în timpul vizitei la McAllen că 133 de oameni proveniţi din alte ţări decât Mexic sau alte ţări latino-americane, originari inclusiv din India, Pakistan, China şi România, au fost reţinuţi în apropiere de oraşul texan de la graniţa americano-mexicană, menţionează Reuters.