Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump și Erdogan s-au străduit degeaba

Trump și Erdogan s-au străduit degeaba

de Şerban Mihăilă    |   

În plină criză diplomatică între Washington și Ankara, președintele american, Donald Trump, l-a primit miercuri la Casa Albă pe liderul turc, Recep Tayipp Erdogan, în încercare de a ameliora relațiile tensionate dintre Statele Unite și Turcia. În pofida unor declarații de curtoazie în care au promis continuarea dialogului, cei doi lideri au recunoscut că dezacordurile se mențin. Mai mult, ei au lăsat impresia că nici nu prea au cum să le depășească.

 

Catalogându-i pe kurzii din Siria, aliați cu americanii, drept „teroriști” și dând vina pe inamicul său de moarte, clericul Fethullah Gulen, refugiat în SUA, pentru încercarea de lovitură de stat din 2016, Erdogan a sugerat că întrevederea de la Casa Albă nu a avut niciun rezultat concret. Mai ales că Trump a refuzat din nou să-l extrădeze pe Gulen, afirmând că nici măcar nu ia în considerare această solicitare. Liderul de la Ankara a mai anunțat că i-a returnat o scrisoare lui Donald Trump, în care acesta din urmă îi cerea, în limbajul său caracteristic, să nu fie „prost” și nici „dur”, chiar înainte ca Erdogan să ordone ofensiva turcă asupra forțelor kurde aliate cu SUA în Siria, scrie „The Independent”. În scrisoarea datată în 9 octombrie, Trump avertiza că „istoria te va considera un diavol”, dacă Turcia îi va ataca pe kurzii de pe teritoriul sirian. Scrisoarea a fost publicată după doar câteva zile şi a făcut înconjurul reţelelor sociale, provocând reacţii faţă de limbajul noncoformist al lui Trump, însă nu l-a oprit pe Erdogan să ordone operaţiunea armatei. De cealaltă parte, la conferința de presă de după întâlnirea de la Casa Albă, Trump a declarat că  achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruseşti S-400 „creează unele provocări foarte serioase” şi „vorbim despre asta continuu, am vorbit despre asta azi şi vom vorbi despre asta pe viitor”. Preşedintele american a sugerat că Washingtonul nu a reuşit să convingă Ankara să renunţe la achiziţie. Mai mult, el a insistat şi asupra relaţiilor bune ale SUA cu kurzii din Siria, consideraţi „teroriști” de către Turcia.

Fără rezolvare

SUA consideră că există un mare risc ca prezența simultană pe teritoriul Turciei a sistemului rusesc S-400 și a avioanelor invizibile americane să permită Moscovei să afle secretele tehnologice ale F-35 și, astfel, să pună în pericol atât securitatea NATO, organizație din care turcii fac parte, cât și pe cea a Americii. Achiziționarea acestui sistem de către Ankara a dus la o serie de sancțiuni ale SUA, între care excluderea din programul pentru achiziționarea avioanelor F-35, ceea ce afectează nu doar armata turcă, ci și pe producătorii din Turcia, care fabrică o serie de componente pentru acest aparat de zbor. Cu toate că este forțat de Congres să aplice aceste sancțiuni, Trump a promis recent că va încerca să relaxeze pedeapsa pentru a obține o sumă cât mai mare din înțelegerile comerciale în valoare de 100 de miliarde de dolari, pe care SUA le aveau cu Turcia înainte de aplicarea sancțiunilor legate de achiziționarea sistemelor S-400 și ofensiva Ankarei asupra kurzilor din Siria.

Faptul că președintele Trump l-a răsplătit pe Erdogan cu o întâlnire în Biroul Oval este năucitor”.

Senatorul democrat Chuck Schumer

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri