Cu toate că rata mortalității infantile din România a mai scăzut puţin în 2018 faţă de anul anterior, media pe țară, de 6 decese la 1.000 de copii născuți vii, rămâne în continuare aproape dublă faţă de media înregistrată în UE (3,6 decese la 1.000 de copii născuţi vii). Mai mult, o hartă a mortalității infantile, publicată ieri de Organizația „Salvați Copiii”, arată că există discrepanțe uriaşe între județe. Mai exact, judeţul Tulcea înregistrează cea mai mare rată a decesului bebelușilor (14,7 la mie), de cinci ori mai ridicată faţă de Bucureşti (3,3 la mie).
Potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018, Dâmbovița este locul cu cea mai mare șansă la viață pentru bebeluşi, în timp ce copiii care vin pe lume în judeţul Tulcea sunt cei mai ghinionişti, mortalitatea infantilă fiind aici peste dublul mediei naționale.
Potrivit centralizării INS, alte trei județe unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este scăzută sunt: Botoșani – 12 decese la 1.000 de copii născuți vii, Sălaj (11,1) şi Călăraşi (10,4).
Mamele nu au acces la servicii medicale
La polul opus, județele unde șansa la viață este mai ridicată sunt: Dâmbovița – 3 la mia de copii născuți vii, București – 3,3 la mia de copii născuți vii şi Ilfov – 4 la mia de copii născuți vii.
„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
O șansa mai mică la viață o au şi copiii care se nasc în mediul rural. În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban, dar în Botoșani situația este dramatică: 16,6 față de 5,6 la mia de copii născuți vii.
Salvați Copiii România a anunțat demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți, cu o investiție totală de aproximativ un milion de euro, în 2020.
O discrepanță dramatică se observă și între urban și rural. În Botoșani, spre exemplu, rata mortalității infantile în mediul rural este de trei ori mai mare decât la oraș, unde mamele au acces la servicii medicale constante, atrage atenţia organizaţia Salvaţi Copiii