Jurnalul.ro Special Anchete Tupeu. Procurorul Popescu, care a păzit poarta lui Dincă până la 6.00 dimineața, contestă în instanță suspendarea din magistratură

Tupeu. Procurorul Popescu, care a păzit poarta lui Dincă până la 6.00 dimineața, contestă în instanță suspendarea din magistratură

de Ion Alexandru    |   

Cristian Ovidiu Popescu, procurorul din Caracal care s-a opus cererii polițiștilor de a intra în casa lui Gheorghe Dincă, deoarece se “alterează” probele, deține peste un hectar de teren intravilan chiar în oraș. La care se adaugă o vilă de peste 200 de metri pătrați construiți. Aflat în verificări efectuate de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorul Popescu a fost suspendat din magistratură, la cererea Inspecției Judiciare. Numai că, nemulțumit de această măsură, el a contestat suspendarea la Completul de 5 Judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, sperând ca sancțiunea să-i fie ridicată. Niciunul dintre “anchetatorii” care s-au implicat, în 25 iulie 2019, în cazul răpirii și violării Alexandrei, nu și-a depus, anul acesta, dar nici anul trecut, vreo declarație de avere, ultimele documente de acest gen datând din vara anului 2017.

 

Controversatul procuror Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cel care a avut în instrumentare, pentru prima dată, cauza privind răpirea Alexandrei Măceșanu, dă dovadă de un tupeu inimaginabil, în plin scandal legat de modul în care a acționat în acest dosar. Suspendat din magistratură, la cererea Inspecției Judiciare, Popescu a acționat în instanță hotărârea Secției pentru Procurori de la CSM, considerând că nu se face vinovat de nicio abatere disciplinară.

Cristian Ovidiu Popescu este unul dintre cei trei procurori care, în seara zilei de 25 iulie 2019, a coordonat operațiunile de localizare a apelrilor telefonice făcute de Alexandra Măceșanu de pe un telefon al lui Gheorghe Dincă. Acesta este procurorul care s-a opus pătrunderii polițiștilor în curtea și locuința lui Gheorghe Dincă și cel care a solicitat, în mod inutil, unui judecător emiterea unei autorizații de percheziție, neaducându-i magistratului la cunoștință toate împrejurările descrise de victimă atât în cadrul conversațiilor avute cu operatorul Serviciului 112, cât și cu operatorul Dispeceratului din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Olt. Astfel încât, la eliberarea autorizației de percheziție, judecătorul a menținonat că această operațiune va începe în dimineața zilei de 26 iulie 2019, de la ora 6.00.

Tergiversarea pătrunderii pe proprietatea suspectului Gheorghe Dincă, deși existau indicii clare furnizate de Alexandra cu privire la locație, cartier, zonă și alte detalii și, din discuție, reieșea fără echivoc sechestrarea sa, maltratarea, violul și faptul că îi este pusă viața în primejdie, a condus, în mod direct, ca filmul evenimentelor din “casa groazei” să se deruleze în cel mai cumplit scenariu.

 

Cu jalba-n proțap la Completul de 5

Pentru această atitudine mai mult decât suspectă a procurorului Popescu, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție s-a sesizat din oficiu și a deschis, pe 30 iulie, un dosar penal “in rem”, pentru abuz în serviciu.

A doua zi, Inspecția Juiciară a demarat, la rândul ei, o acțiune disciplinară împotriva procurorului Cristian Ovidiu Popescu și a solicitat Secției pentru Procurori în Materie Disciplinară de la Consiliul Superior al Magistraturii suspendarea din funcție a acestuia până la soluționarea definitivă a anchetei disciplinare care formează deja obiectul Lucrării nr. 19-3591.

Pe data de 1 august, după trei ore de audieri, Secția pentru Procurori de la CSM a luat decizia să admită solicitarea Inspecției Judiciare și a dispus suspendarea din funcție a procurorului Popescu, începând cu aceeași zi, menționând că împricinatul are dreptul de a depune contestație, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii, la Completul Civil de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cu un tupeu demn de o cauză mai bună, Cristian Ovidiu Popescu nu a așteptat decât șase zile pentru a depune contestația. Acesta s-a adresat, pe 7 august, Completului de 5 Judecători de la ÎCCJ, chemând în judecată Inspecția Judiciară care face verificări disciplinare împotriva sa. Asta, în condițiile în care suspedarea din magistratură a fost cerută de inspectorii judiciari și admisă de către CSM în condițiile prevăzute la articolul 52, alineat 1, din Legea nr. 317/2019 privind Consiliul Superior al Magisraturii, în care se arată că “pe durata procedurii disciplinare, CSM, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcție a magistratului, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției”.

 

Procurorul-moșier, slujbaș la stat

Suspendarea din magistratură a unui procuror înseamnă și reducerea “conductei” cu bani, din veniturile salariale, legea prevăzând doar achitarea contribuțiilor pentru sistemul de sănătate pe perioada suspendării. Nu știm exact ce salariu încasează, în prezent, procurorul Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, întrucât, nici în 2018, nici în 2019, acesta nu a depus, conform legii, declarațiile de avere și de interese aferente acestei perioade. Ultimul document de acest gen are data de 12 iunie 2017, însă, din conținutul acestuia, deducem că acest procuror este un adevărat moșier în zona în care rețelele de trafic de carne vie și prezumtivi criminali de teapa lui Gheorghe Dincă, zis “Popicu”, acționează nestingheriți de ani buni.

Aflăm, astfel, că procurorul bugetar, împreună cu soția sa, Florentina, care lucrează la Inspectoratul Școlar Județean Olt, deține suprafețe impresionante de terenuri. Este vorba despre un teren intravilan, la Caracal, în suprafață de 10.000 metri pătrați, cumpărat în 2007, de un alt teren intravilan, tot la Caracal, în suprafață de 3.500 metri pătrați, cumpărat în 2004, de un teren agricol în suprafață de 10.000 metri pătrați cumpărat în comuna Studina, județul Olt, în anul 2005, de un teren intravilan, în suprafață de 2.974 metri pătrați, cumpărat în anul 2004 în comuna Teslui, județul Dolj, de un teren forestier, în suprafață de 1.500 metri pătrați, cumpărat în 2012 în comuna Teslui, și de un alt teren agricol, în suprafață de 30.526 metri pătrați, cumpărat în anul 2011, tot în Teslui, județul Dolj.

Procurorul mai declară că este fericitul proprietar a două case de locuit. Prima, un fel de conac, are o suprafață de 204,30 metri pătrați, pe care a construit-o la data de 3 decembrie 2009, în Caracal. A doua, în suprafață de 60 metri pătrați, a fost cumpărată în anul 2012 și este amplasată pe raza comunei Teslui, județul Dolj. Popescu mai arată că deține două autoturisme, o Dacia 1300, fabricată în anul 1978, și o Dacia Logan, fabricată în anul 2011, pe care a achiziționat-o în leasing.

“Jurnalul” a intrat în posesia mai multor documente eliberate, în 2014, de Primăria municipiului Caracal, prin care s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal necesar scoaterii din circuitul agricol a unui teren situat în Tarlaua 75, parcelele P21 și P22 din Caracal, în vederea “extinderii limitelor intravilanului municipiului Caracal, în vederea realizării de investiții privind zonele de locuit și activități conexe de comerț”. Din aceste documente, reiese că beneficiarii terenului în cauză sunt soții Popescu Cristian Ovidiu și Popescu Florentina, precum și un controversat om de afaceri local, care a făcut obiectul unor articole de presă, în urmă cu doi ani, Mircea Caneta, dar și un nume Vladimir Cepoi.

 

Fără “salar’” și cu datorii la bănci

Rămânerea fără venituri, pe perioada suspendării, îi dă grele bătăi de cap procurorului care i-a păzit poarta lui Gheorghe Dincă până la 6.00 dimineața. Conform declarației de avere întocmite în urmă cu doi ani, Cristian Octavian Popescu are un credit în valoare de 62.000 de franci elvețieni, contractat în anul 2008, de la Volskbank, cu scadență în 2033, două credite luate de la Banca Transilvania, unul, de 61.996 lei, scandent în 2017, iar al doilea, de 90.000 de lei, scadent în 2022, precum și alt credit, de 20.000 de lei, contractat de la BCR.

Aflăm, din același document, că salariul anual pe care procurorul Cristian Ovidiu Popescu l-a încasat în perioada 2016-2017 se ridica la nu mai puțin de 140.707 lei.

 

Vasilescu, de la DIICOT, mai prost plătit decât Popescu, de la Parchetul local

Un al doilea procuror care face obiectul anchetei “in rem” derulată, în acest moment, de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în legătură cu modul în care autoritățile judiciare au acționat în ziua de 25 iulie 2019, este procurorul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, Liviu Vasilescu. Acesta nu a făcut obiectul unei cereri de suspendare din funcție, însă este procurorul care a demarat cercetările inițiale inclusiv cu privire la dispariția Luizei Melencu, în cursul lunii aprilie a anului curent.

Mult mai sărac decât colegul său Popescu, nici Vasilescu nu a redactat vreo declarație de avere sau de interese în anul 2018 și în anul 2019. Avem însă o declarație de avere pe care procurorul a întocmit-o la data de 13 iunie 2017, din care reiese că deține în proprietate un apartament, la Craiova, în suprafață de 63,15 metri pătrați, pe care l-a achiziționat în anul 2014, pin intermediul “Programului Prima Casă”. Procurorul DIICOT Craiova mai deține un autoturism Seat Leon, fabricat în anul 2001 și conturi bancare de 5.856,5 lei la Credit Europe Bank și de 25.632,56 lei, respectiv 16.850 lei, la Banca Transilvania. La aceeași bancă, Vasilescu are un credit, în valoare de 40.375 de euro, contractat în 2013, cu scadență în anul 2033. Veniturile din acea perioadă ale procurorului Vasilescu erau mai mici decât ale colegului său Popescu, situându-se la 135.000 de lei.

Un alt personaj central al primei anchete cu privire la răpirea și sechetrarea Alexandrei este comisarul-șef de poliție Nicolae Eugen Alexe, ex-director adjunct al IPJ Olt. Alexe este ofițerul care a redactat fișa de eveniment, transmisă în batjocură, în zilele de 25 și 26 iulie 2019, la Direcția Generală de Management Operațional din Ministerul Administrației și Internelor și care, în urma modului în care a acționat, a fost destituit din funcție. Nici acesta nu a depus declarații de avere mai noi de anul 2017. Conform ultimului document identificat în acest sens, Alexe arată că are un teren intravilan la Slatina, de 501 metri pătrați, cumpărat în 2007, și o casă de 308 metri pătrați, construită în anul 2008, în aceeași localitate. Mai deține un autoturism Dacia, fabricat în 2008, achiziționat în leasing. Comisarul-șef are datorii bancare de 65.000 de euro și 50.000 de lei, iar în 2017, declara venituri salariale anuale de 59.895 de lei.

 

Cumpănașu: Nu există la dosar niciun raport preliminar cu privire la oasele din pădure

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, s-a întâlnit ieri cu șeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a solicitat reaudierea sau audierea tuturor celor care au fost victime sau suspecți în cazul din 2012, din Caracal, în dosarul referitor la rețeaua de proxenetism. “Am reiterat solicitarea mea de audiere a membrilor Parlamentului și a primarului municipiului Caracal, nu într-o calitate de acuzat. Nu am acuzat pe nimeni. Ci pentru a furniza informații, pentru că, practic, dânșii sunt principalul factor de coagulare, de culegere de informații de orice fel, care vizează problemele cetățenilor. Înțeleg că domnul procuror-șef va transmite procurorului de caz și acolo se va dispune când vor fi audiați”, a precizat Cumpănașu.

Acesta a aruncat, totodată, o “bombă” cu privire la acest dosar. “Anchetatorii verifică toate pistele în acet caz și nu se merge doar pe varianta <

Contestația împotriva măsurii suspendării din magistratură a fost depusă, la Înalta Curte de Casație și Justiție, la doar câteva zile după hotărârea CSM

10.000 de metri pătrați de teren intravilan deține Cristian Ovidiu Popescu în Caracal. Pe care și-a ridicat o casă de peste 200 de metri pătrați

 

Subiecte în articol: Cristian Ovidiu Popescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri