Tulpinile plantei de turmeric din care este extras condimentul sunt ribozomi, adică ele cresc parțial sub pământ, ca planta de wasabi. Turmericul are numeroase utilizări. Pudra fină galben-portocalie este picantă și aromată și este folosită în amestecuri pentru curry. De asemenea, turmericul este un colorant alimentar natural. Pudra intens colorată este folosită în loc de vopsea pentru hârtie, lemn, textile și haine, inclusiv pentru robele de un auriu intens ale călugărilor budiști. „Turmericul este însă și o plantă apreciată în medicina tradițională chineză și în cea ayurvedică și datează de mai bine de 5.000 de ani.”, evidenția Dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Studii și cercetări
Facem loc expunerii științifice: „Un compus bioactiv puternic, denumit curcumină, este caracteristica principală a turmericului. Acest polifenol stimulează termogeneza prin creșterea secreției de norepinefrină pentru activarea grăsimii brune. De asemenea, curcumina previne celulele adipoase stem să dezvolte un nou țesut adipos și determină transformarea grăsimii albe nocive în grăsime brună utilă. Curcumina este o substanță cu proprietăți antiinflamatoare bine documentate, iar acest efect este amplificat de influența sa benefică asupra microbiomului. Curcumina protejează cobaii împotriva câștigului ponderal, conform studiilor de laborator. Pentru a vedea dacă aceste efecte metabolice se aplică și la oameni, o echipă de la Universitatea din Genova, Italia, a recrutat 44 de femei și bărbați cu vârste între 18 și 70 de ani, care erau supraponderali și sufereau de sindrom metabolic. Subiecții făceau deja parte dintr-un program de slăbit, dar erau considerați nereactivi, întrucât le era greu să slăbească.”
În combinație cu piperina
Mai departe: „În ciuda faptului că urmau o dietă limitată caloric (cu 500 de calorii mai puține zilnic decât dieta obișnuită) și au fost supuși unor intervenții privind stilul de viață, cum ar fi mișcarea timp de 70 de minute de trei ori pe săptămână și consiliere, au pierdut mai puțin de 2% din greutatea de la începutul programului. Cercetătorii se întrebau dacă adăugarea de curcumină în program ar putea activa pierderea în greutate în acest grup. Jumătate dintre participanți au primit curcumină de două ori pe zi într-o cantitate echivalentă cu o lingură și trei sferturi de turmeric proaspăt. Pentru a ajuta corpul să absoarbă curcumina, subiecții au mai primit și piperină, un compus bioactiv din piperul negru, într-o cantitate echivalentă cu o treime dintr-o linguriță de piper la fiecare doză de curcumină. Piperul negru și turmericul sunt o combinație naturală într-un amestec de condimente.”
Atac la grăsimea corporală
În completare: „Studiile clinice de la Colegiul Medical St. John’s din India au arătat că adăugarea de piperină poate crește valorile curcuminei din sânge cu 2.000 de procente. Curcumina/piperina a fost administrată de două ori pe zi. Cealaltă jumătate a subiecților a primit un placebo. Ei au continuat același program de slăbit încă 30 de zile. S-au realizat măsurători corporale și teste de sânge la începutul și la sfârșitul studiului. După 30 de zile, combinația curcumină/piperină a determinat o pierdere în greutate de 4 kg, mai mult de dublul greutății pierdute de grupul cu placebo. Consumatorii de curcumină/piperină au pierdut și de trei ori mai multă grăsime corporală decât grupul placebo. Cercetătorii au estimat că, atunci când combinația curcumină/piperină însoțește restricționarea calorică, sportul și consilierea nutrițională, ea poate determina o pierdere ponderală de 1 kg la fiecare zece zile!”
Ponturi, sugestii, recomandări
„Îți sugerez să cumperi turmeric de la magazinul asiatic sau indian local, unde probabil vei găsi produse mai proaspete, datorită vânzării rapide. Un test eficient pentru prospețimea unui condiment este să îl miroși. Pentru turmeric, aroma ar trebui să fie moscată și piperată. Păstrează pudra de turmeric într-un loc întunecos, rece și uscat. Astfel va dura câțiva ani, deși aroma va dispărea în timp. De asemenea, mai poți găsi rizomi de turmeric proaspăt în raionul de produse proaspete. Caută produsele cu coaja intactă. Ca și în cazul ghimbirului, curăță coaja înainte de a le folosi și rade sau taie în felii interiorul galben-portocaliu. Păstrează turmericul proaspăt în frigider, într-un recipient etanș, timp de câteva săptămâni.”
„Un compus bioactiv puternic, denumit curcumină, este caracteristica principală a turmericului.”, Dr. William W. Li
„Un test eficient pentru prospețimea unui condiment este să îl miroși. Pentru turmeric, aroma ar trebui să fie moscată și piperată.”, Dr. William W. Li