Jurnalul.ro Ştiri Externe Bologna închide turnul înclinat Garisenda de teamă că s-a aplecat prea mult

Bologna închide turnul înclinat Garisenda de teamă că s-a aplecat prea mult

de Redacția Jurnalul    |   

Piața care înconjoară "turnul înclinat" medieval din Bologna va fi închisă pentru "câțiva ani", pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că structura din secolul al XII-lea se înclină prea mult.

Primarul orașului italian, Matteo Lepore, a declarat că închiderea Piazza di Porta Ravegnana este necesară pentru a "salva" turnul Garisenda, relatează The Guardian.

"Nu intervenim pentru că ne gândim că s-ar putea prăbuși în orice moment, intervenim pentru că vrem să îl punem în siguranță și să îl restaurăm", a spus el.

Soarta turnului Garisenda, înalt de 48 de metri, care se află alături de turnul Asinelli, de două ori mai înalt, a fost subiect de discuție în orașul din Emilia-Romagna după ce oamenii de știință de la Universitatea din Bologna au detectat o creștere anormală a oscilației turnului.

Garisenda, care l-a lăsat vrăjit pe Charles Dickens în timpul unei vizite la Bologna, are o înclinație de 4 grade, față de 3,9 cât are celebrul turn din Pisa, Italia. Se crede că această înclinare este cauzată de tasarea solului în secolul al XIV-lea.

Turnul este monitorizat pentru a detecta eventualele fisuri și au fost instalați senzori pentru a urmări orice deplasare. Fundațiile sale vor fi susținute cu materiale noi pentru a face structura mai sigură.

Turnul Asinelli, în care vizitatorii puteau urca, a fost, de asemenea, închis.

Consiliul din Bologna înființează un comitet special pentru a supraveghea restaurarea Garisenda. "Voi căuta cel mai bun grad de profesionalism posibil, la nivel național și internațional... vom căuta pe oricine ne poate ajuta", a declarat Lepore.

Dar, în timp ce tonul primarului este liniștitor, alții din Bologna se tem că turnul s-ar putea prăbuși.

"Mi-e teamă să mă gândesc că se va pierde ceva care face parte din sufletul orașului", a declarat Carlo Lucarelli, autor și scenarist, pentru Corriere della Sera. "Întotdeauna am luat cele două turnuri ca fiind de la sine înțelese, dar cu afecțiune, în același mod în care ai putea lua de la sine înțelese prezența unui frate".

Giorgio Diritti, actor și regizor de film, a declarat: "Sunt îngrijorat din mai multe puncte de vedere, mai ales de faptul că această veste a venit ca o surpriză. Dar cum ar putea fi o surpriză dacă turnul a fost monitorizat de ani de zile?".

Pier Ferdinando Casini, un senator, a fost mai optimist. "Garisenda a trecut testul de-a lungul a sute de ani și va depăși și această problemă".

Turnurile Garisenda și Asinelli poartă numele familiilor rivale care le-au construit, despre care se crede că au fost construite ca o modalitate de a concura pentru putere și bogăție lor, și sunt situate la ceea ce a fost intrarea în oraș. Garisenda avea inițial 60 de metri înălțime, dar a trebuit să fie micșorat după ce a început să se încline.

Turnul a fost citat de mai multe ori în Divina Comedie și Le Rime ale lui Dante Alighieri, iar Dickens a scris despre el în cartea sa Pictures from Italy. Garisenda a fost menționat și în Călătoria în Italia a lui Goethe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: bologna turnul Garisenda
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri